Hírek

Neonhal: Kifulladásig – klippremier

A debreceni Neonhal új lemezének egyik kulcsdala kapott most videót, nem is akármilyet.

A Kifulladásig a Neonhal március végén megjelent új albumának, a Jegyed van az életre című lemeznek (az album premierje szintén nálunk volt, ITT írtunk róla) egyik kulcsdala. A zenekar emlékei szerint a dal nem könnyen állt össze. Annyira más lett, annyira más irányba tartott, mint a korábbi szerzemények, hogy már a stúdiómunkálatok alatt világossá vált: klipet érdemel.

Egy egyszerű, egyszálgitáros népdal-parafrázisnak indult azt egész – meséli Nagy Tamás Imre énekes, gitáros.

A nyelvezete sem olyan, mint egy mai dalé általában, tele van archaikus felhangokkal, szent és profán képek váltakoznak benne. Meseszerű az egész, a dal hőse mintha egy népmeséből pattant volna elő, hogy hetykén megütközzön a felbukkanó, eltűnő, majd újra elősunnyogó patás, veresseggű ördöggel. "Azért kértem fel Pólik Józsefet az ehhez és még két másik számhoz készülő klipek elkészítésére, mert a különös dal különös, másfajta szemléletet kívánt. Ő filmrendezőként nem szimpla klipeket álmodott meg és forgatott le, melyek pusztán illusztrálják a hallott zenét. Bevallom, a kész produktum láttán nekem néha nehezemre is esik a zenére figyelni, annyira elvisznek magukkal a képsorok." - mondta a frontember.

Pólik József, akinek kisköltségvetésű filmjeit (Életem legrosszabb napja, Balcsillag) időnként elkaphatjuk mozikban, így látja a Kifulladásig kisfilmjét: - "Mit mondhatnék erről a klipről? Mindenekelőtt azt, hogy ez egy úgynevezett koncept-klip. Elmesél egy rövid, fordulatos történetet, amelynek van eleje, közepe, s persze vége. Mivel a dal szövegében utalás történik az "ördögre", arra gondoltam: jó lenne, ha a klipben is látnánk egyet, s hát éppen ez történik. Ez a klip a "megtestesült" gonoszról szól, pontosabban: arról a küzdelemről, amelyet a jó érdekében vívunk a gonosz ellen. A klip műfajáról is ejtenék néhány szót. Ha átfutjuk a magyar klipművészet történetét a 60-as évektől napjainkig, azt látjuk, hogy a rendezők ritkán nyúlnak a horror zsánere által kínált lehetőségekhez. A Kifulladásig ezt teszi. Az volt az elképzelésem, hogy olyan klipet forgatok a Neonhal számára, amely a nyolcvanas évek óta töretlen népszerűségnek örvendő szubzsáner, a slasher "kliséire" épül. A Kifulladásig egy slasher-paródia - legjobb tudomásom szerint az első a magyar videoklip történetében. Jó szórakozást kívánok mindenkinek!"

Szereplők: Burai Árpád, MrSanta Attila, Nagy Tamás Imre

Smink: Mudrony Beáta

Operatőr: Babits László

Vágó: Vereb Vean András

Rendezőasszisztens: Beretvás Gábor

Rendező: Pólik József

Íme a videó: