Koncert

Talpra, magyar! ősbemutató az Arénában!

Lorde, Solar Power


Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját egy látványos rockmusicallal ünnepelhetjük meg a Papp László Budapest Sportarénában. Március 15-én új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás, Verebes István és még sok más ismert művész játékában.

[caption id="attachment_5031" align="alignleft" width="200"] Détár Enikő[/caption]

A Talpra, magyar! ősbemutatója új megvilágításból tárja fel a 1948-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.  A kétrészes rockmusical táncosokkal, hatalmas korhű díszletekkel és nagyívű dalokkal varázsolja elénk a történelemformáló pillanatokat. Az előadáson közel száz szereplő lesz a színpadon a tánckarral és az ensemble-vel együtt.

Az első rész 1849. januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. A debreceni színházban játszódik. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe költözik, menekül...

A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket…

„Mikor Köves Gábor producer felkért minket, hogy írjuk meg ezt a musicalt Laurával, akkor arra jutottunk, hogy  ’48-ról nagyon sokat tudunk Kossuth, Széchenyi, Petőfi, Jókai, tehát a nagy írók, költők, hősök szemszögéből, de nagyon keveset foglalkoztak azzal, hogy mit kellett átélnie a szabadságharc alatt az egyszerű embereknek. Arról, hogy milyen morális problémákkal, kérdésekkel találták szembe magukat, hogy hogyan kellett átélniük ezt hite, véleménye, érzelmei, bátorsága különbözése folytán. Úgy döntöttünk, hogy mi egy ilyet írunk. Magunk felé hajlott a kezünk és színházba raktuk az egész darabot.

A darabban elkezdi ki-ki aszerint tenni a dolgát, hogy harcolni vagy pacifistának kell lenni. Élnek a mindennapi élet gyötrelmeiben, nehézségeiben, mintha nem is lenne szabadságharc, de a szabadságharc nagyon erősen befolyásolja ezt az életet.

Megpróbáltuk megkeresni azokat a kis emberi problémákat, amik ilyenkor eltörpülnek, de más módon elsődlegessé vállnak. Követtük a történelmi hűséget, tehát minden, ami történelmi tény a darabban az nem kitaláció. Ez szőttünk szerelmi történetet, ármányt, árulást, féltékenységet, barátságot és mindent, ami az életünkben jelen van. Nagyon reméljük, hogy sikerült belőle egy izgalmas, felemelő, de ugyanakkor mégis emberi előadást létrehoznunk.

Ehhez a Mátyási Szabolcs (zeneszerző), Bakó Gábor (koreográfus) és Fekete Dani (jellmeztervező) nagyon sokat hozzátettek. Illetve egy káprázatos színészi gárdát tudtunk az előadásunkhoz találni, ami összeáll egyrészt egy csomó olyan fiatalból, akik remélem önöknek is akkora felfedezés lesz mint nekünk volt és nagyon gyakorlott, híres, kiváló színészekből, énekesekből.” - mondta Szurdi Miklós a szerdai sajtótájékoztatón.

Majd szerzőtársa Topolcsányi Laura hozzátette: „Minden társadalmi, történelmi, meghatározó eseménynek van egy bevált narratívája, amit az utókor alkalmaz. Így azt gondolom, hogy ’48-cal viszonylag szerencsénk volt, mert nem egy megosztó történelmi esemény. A kulcsszó a szabadság, amihez pozitív dolgokat kapcsolhatunk. De ennek ellenére is egy komoly anyaggyűjtési folyamaton estünk túl. Egy dolgot kiemelnék, azt ahogy a szellemi nagyok a szabadságot kiegészítették egy szóval, ez pedig a világszabadság. Nem létezik olyan, hogy nemzeti szabadsága, csak olyan, hogy világszabadság. A népek akkor lesznek szabadok, ha a szabadság körbe lengi a bolygót.”

[caption id="attachment_5033" align="alignright" width="200"] Kiss Ramóna[/caption]

A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen egyben a darab írója is. A rockmusical zeneszerzője Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese. Koreográfus Bakó Gábor, díszlettervező Bátonyi György. A szerepekben többek között Détár Enikőt, Egyházi Gézát, Kiss Ramónát, Oláh Ibolyát, Xantus Barbarát, Varga Miklóst, Vastag Tamást és Verebes Istvánt láthatjuk...

Instagram oldalunkon további videókat láthattok a sajtótájékoztatóról, ahol Széles Flóra és Tóth Andi is énekelt, ráadásul a Nemzeti dalt élőben is előadták a szereplők!

Talpra, magyar!

rockmusical két részben

Papp László Budapest Sportaréna

március 15. 19:00 óra

Jegyvásárlás

Írta: Szurdi Miklós és Topolcsányi Laura Zene: Mátyássy Szabolcs Rendező: Szurdi Miklós

hirdetés