Interjú

A Bagossy érzés

Új dallal jelentkezett a Bagossy Brothers Company. A dal még az arénás gigabuli előtt érkezett, az "Az a szép" jó kis alapozás volt a nagykoncertre, persze az utóbbi évek zenekari felfelé menetelése már jó előre megmutatta, hogy nem lesz nagy falat a Budapest Sportaréna sem, a siker eleve garantált. És mint láthattuk, az lett. Tatár Attilával és Bagossy Norbival beszélgettünk.

Az elmúlt évek legnagyobb nyertese és talán vesztese is a Bagossy Brothers Company. Nyertese mivel népszerűségük ma már a legnagyobb hazai előadók közé sorolja őket, vesztese pedig azért, mert a népszerűségük pont a koronavírus-járvánnyal egy időben ívelt fel, amikor leállt minden, 500 fős koncertek lehettek és még fesztiválok sem voltak. De remélhetőleg ennek idén már vége, a Bagossy Brothers Company pedig learathatja a jól megérdemelt babérokat. Végre.

- A tavalyi év elején megjelent Fordul a világ című album óta ez az első dal, amivel jelentkeztek. Minek tudható be a hosszabb szünet?

Valóban sokat vártunk, habár közben érkeztek érdekességek. Nyár elején vak gyerekekkel földolgoztuk együtt egyik saját dalunkat, a Van egy ház c. dalt. Ezen kívül egy akusztikus klipet is megjelentettünk az Álmodj énnekem című dalunkról, de valóban, teljesen új anyaggal csak most jelentkeztünk. Ennek több oka is van. Az egyik az nyilvánvaló, nevezetesen hogy nagyon sűrű nyarunk volt és nem nagyon volt idő erre. A másik oka pedig az, hogy szerettük volna méltóképpen bemutatni az új lemezünk anyagát, hiszen tavasszal nem volt rá lehetőség rögtön a megjelenés után, és ha úgy tetszik, akkor a lemezbemutató szezon áttolódott a fesztivál időszakra, és ezt használtuk ki. Most volt itt az ideje, most érett meg arra a dolog, hogy új dalokat is megmutassunk, amelyeken tavasszal-nyáron dolgoztunk.  

- Lemezbemutató fesztiválkoncertek, a hagyományos turné helyett. Hogy éltétek ezt meg?

Tavaly tél végén és tavasz elején jelentettük meg az új lemezünk anyagát online formában. Ez nem egy hagyományos online koncert volt, hiszen több helyszínen, több napig forgattunk. Utána egy pár hónapos szünet után kezdődött el nekünk a nyári szezon. Azt kell, hogy mondjam, hogy hál' Istennek mindegyik dalunkat nagyon jól fogadta a közönség, nyilván már az első koncertek során kiderült, hogy melyik az, amelyik inkább koncertbarátabb nóta, és melyik az, amelyik majd egy akusztikus, ülős koncerten is megállja a helyét. Nagy öröm, hogy az új lemez abszolút jól működött, és túl vagyunk most már a nagyszabású lemezbemutatón.

- A legutóbbi album kísérletezőbb jellegű. Tőletek megszokott egyfajta hangzásvilágot a közönség, nyilván azt most is megkapják, de mit tapasztaltok, mennyire nyitott a közönségetek arra, hogy egy most kísérletezgettetek?

Mi magunk is igyekeztünk feszegetni saját határainkat és meríteni többféle műfajból, ha úgy tetszik egy-egy dalhoz, vagy egész egyszerűen voltak olyan dalkezdemények, amelyekről úgy éreztük, hogy talán jól állna nekik ilyen vagy olyan irányba való elmozdulás. Ha valaki végig hallgatja, vagy belehallgat a korábbi albumainkba, akkor észreveszi, hogy mind a négy lemezen van egy Bagossy érzés, amit fel lehet ismerni, viszont a hangszerelés tekintetében mindegyik lemez egységes, de valamennyire különbözik egymástól. Mi teret szoktunk adni ezeknek a dolgoknak. Kíváncsian várjuk mindig a közönség  reakcióját, ami eddig mindig pozitív volt, és ilyen szempontból szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen egészen széles skálán mozoghatunk, hiszen legitimizálta a közönségünk a próbálkozásainkat.

- A zenekarok mintha félve nyúlnának egy-egy olyan témához, amivel ti bátran foglalkoztok. Gondolok itt a környezetvédelemre, a fogyasztói társadalom problémáira.

Mi is felismertük, hogy mivel népszerűvé vált a zenekar, ezért egyre nagyobb a figyelem, ezért is van némi felelősségünk , azzal kapcsolatban, amit kommunikálunk. Igyekszünk egyébként a saját személyes életünkből meríteni és ezt bemutatni, nem feltétlenül azt nézzük meg, hogy mi a trendi, de valamelyest úgy gondoljuk, hogy igenis fontos lehet adott esetben, hogy nemcsak zenei dolgokhoz nyúljon egy zenekar, hanem mást is kommunikáljon. Az, hogy a zenekarok miért nem élnek ezzel, nem tudom, valószínűleg az is lehet az egyik oka, hogy ez azért melósabb vállalkozás, nem biztos, hogy ez anyagilag megéri, tehát extra erőfeszítést igényel, viszont számunkra ez fontos.

- Az a szép a címe az új dalotoknak és a hozzá tartozó klipnek. A dalnak többek között az az érdekessége, hogy az egyik vokális részt a Hegyi levegő elnevezésű rajongói csoportotok énekelte fel. Mit kell tudnunk erről a csoportról?

A rajongói csoportot három esztendővel ezelőtt mi hoztuk létre. Ez egy olyan felület a közösségi médiában, ahol a rajongóink egymással kapcsolatot teremthetnek, reagálhatnak a posztjainkra, dalainkra, és azt kell mondjam, hogy egy általunk nem várt méretű közösség jött létre. Az ötlet, hogy ők is részt vehessenek ebben a dalban valamilyen formában, onnan jött, hogy van a dalnak egy olyan része, ahol egészen egyszerű vokál volt, de mi öten nem azt mondom, hogy nem voltunk elegek, hanem éreztük, hogy vastagabb dologra lesz szükség, sokkal több hangra, és hát másik megoldás az lett volna, hogy ha duplázzuk, triplázzuk az éneksávjainkat Ekkor jött a menedzserünk ötlete, hogy mi lenne, ha bevonnánk a rajongóinkat, és így született meg az ötlet, majd miután tényleg közel száz vokál érkezett be hozzánk, ezeket fel is tudtuk rakni a dal sávjai közé, és a végeredmény remek lett.

- A dalhoz forgatott klip rendkívül látványos lett. Kikkel készítettétek? Mesélj a hangulatáról is, ami a régmúlt időket idézi és kiváló színészeket is sikerült megnyerni az ügynek.

Különleges élmény volt számunkra ez a klip. Ugyanis nem volt annyira döcögős a történet kitalálása, egy-két ötlet összedobódott, öt-tíz perc alatt megszületett az elképzelése, hogy hogyan kellene kinézzen, milyen legyen a díszlet. Aztán szerencsére hamar megtaláltuk a helyszínt, aztán következett a casting, ahol profi táncosokat vontunk be, illetve színészeket, pl Vasovszky Andreát és Elek Ferencet, továbbá szerepet kaptak nagyon jó barátaink, Sári Robi, illetve Márton Laci, akik marosvásárhelyiek, és a kezdetektől együtt dolgozunk, gyakorlatilag a videoklipkönyvnek 90 százalékát ők készítették. Nagyon gördülékenyen ment a munka, köszönhetően a profi stábnak, a profi fényeseknek, akik egyébként hollywoodi produkciókban is dolgoznak. A gyártásvezetőnk egyébként Norbiék kedves rokona, Bagossy Csaba volt, és az ő szakértelme rengeteget segített abban, hogy egy olyan minőségű klipet sikerült összehoznunk, amelynek forgatása során mi magunk is úgy éreztük, mintha egy filmnek a szereplői lennénk.

- Mit tudhatunk a 2022-es terveitekről?

Szeretnénk minél több és jobb nótát írni. Természetesen tervezzük már a fesztiválszezont is, rengeteg a megkeresés, aminek kifejezetten örülünk, hiszen úgy néz ki, hogy egyre optimistább a rendezvényszervezés, és mindenki bízik abban, hogy az idei nyár már olyan lehet, mint a járvány előttiek.

Burai Árpád

Fotók: facebook.com/bagossybrothers/Nagy Marci

 

hirdetés