Hírek

Amikor az életvédő öl – 30 éve jelent meg a Get Your Gunn, Marilyn Manson első kislemeze

Harminc éve, 1994. június 9-én jelent meg Marilyn Manson debütáló kiadványa, a Get Your Gunn kislemez, ami a következő hónapban megjelent első albumának felvezetője volt. A címadó dal akkor is provokatívnak számított, öt évvel később a világ legvitatottabb dalává vált, de most, harminc évvel a megjelenése után is bátran állítható: az egyik legerősebb, legokosabb dal a zenekar eddigi katalógusából.

Tíz évvel ezelőtt Scott Putesky (művésznevén Daisy Berkowitz) – a dal társszerzője – azt nyilatkozta egy interjúban, hogy az 1989-ben közösen alapított Marilyn Manson & The Spooky Kids zenekar pszichedelikus, sokszor humoros dalszövegei után a Get Your Gunn volt az első, amely kifejezetten komoly, társadalomkritikus és politikai töltete volt. Pár évvel később ez az irány annyira meghatározó lett a produkcióban, hogy távozott is a zenekarból.

A dal legprovokatívabb része természetesen a cím, ami a dalban is többször elhangzik. Ennyi idő elteltével már könnyű mondani, hogy tipikus Manson: nem magyarázza meg a félreérthetőséget, hagyja, hogy meglepődjön az ember. Aztán, aki gondolkodik, figyel, esetleg utánanéz, megérti, hogy milyen okos szójátékról van szó. Aki pedig felháborodik, de nem fejti meg, ördögien gonosznak fogja tartani a dalszövegírót.

Ha a cím csupán Get Your Gun lenne (vedd elő a fegyvered), akkor minden fűszerét elveszíteni a dal. A Gunn szó ugyanis egy vezetéknevet takar: Dr. David Gunn egy abortuszt támogató orvos volt, akit egy életvédő aktivista ölt meg 1993. március 10-én a floridai Pensacola városban.

Marilyn Manson 1999-ben így írt az esetről a Rolling Stone magazinban megjelent cikkében:

„Ez volt a legnagyobb képmutatás, amelynek tanúja voltam felnőtt koromban: hogy ezek az emberek megöltek valakit az életigenlés nevében.”

A tragédia első évfordulójára jótékonysági koncerteket szerveztek a városba, ahol a két húzónév a Pearl Jam és az L7 volt. Az ebben az időszakban rendszerint floridai bárokban, klubokban fellépő Marilyn Manson nem vett részt ezen az eseményen, pedig milyen szimbolikus lett volna pont ott előadni, ahol a gyilkosság történt. A dal élő premierje 1993. április 16-án volt, vagyis alig több, mint egy hónappal az eset után, ami meglepően gyors. Nagyon dolgoztak a kreatív erők akkoriban a zenekarban. A dal azonban akkor jutott el szélesebb közönséghez, amikor a zenekar csatlakozott a Nine Inch Nails Self Destruct turnéjához 1994 májusában, ahol minden koncerten elhangzott a szerzemény, ráadásul a The Beatles Happiness is a Warm Gun című dalából játszottak be egy részletet felvezetésnek.

John Lennon ezen szerzeménye kifejezetten fontos a Get Your Gunn dal és kislemez szempontjából, ugyanis a dalhoz a Nine Inch Nails-vezér Trent Reznor készített egy vad remixet a kislemezre, amelynek címe Mother Inferior Got Her Gunn lett. A Happiness is a Warm Gun kifejezést egy 1968-as fegyvermagazinban fedezte fel Lennon és lenyűgözte, erről így fogalmazott a dal megszületése után: „Ez egy fantasztikus, őrült dolog volt. A meleg fegyver azt jelenti, hogy most lőttél le valakit”. Azt pedig jól tudjuk, hogy 1980. december 8-án ő is pont így végezte New Yorkban. A dalban szerepel egy sor: „Mother Superior jump the gun”. Ezt átírva született meg a Mother Inferior Got Her Gunn cím.

A kislemezre felkerült még egy nehezen befogadható, hosszú hangkollázs is, amely zajos, sűrű, sok, többféle forrásból származó beszéddel spékelve. Már ez alapján is könnyen eszünkbe juthat a The Beatles Fehér Albumán található Revolution 9 című szerzemény, amelyet ugyanezen szavakkal lehetne jellemezni, de a Mansonék változata a címében is utal Lennon, Yoko Ono és George Harrison agymenésére, ugyanis a Revelation #9 címet kapta. Szintén okos szójátékról van szó: míg a The Beatles műben a revolution (forradalom) szó szerepel, minimális betűcserével megkaphatjuk a revelation szót, ami kinyilatkoztatást jelent. A Manson-féle hangkollázs elsősorban a billentyűs Madonna Wayne Gacy (polgári nevén Stephen Bier) munkája. A mű érthető módon nem szerepelt a koncertek repertoárjában, de egy ideig bevezetőként szolgált egy részlete a Dope Hat című dalhoz.

A The Beatles-referenciák később tovább folytatódtak, a következő hónapban megjelent Portrait of an American Family debütáló album borítójára egyből rá is került a brit négyes.

Visszatérve a Get Your Gunn dalhoz, abban egy másik tragikus, szintén fegyver általi halál is megjelenik hangmintaként: az átkötő részben hallhatunk egy hangfelvétel-részletet R. Budd Dwyer republikánus politikustól, aki korrupciós botrányai miatt volt kénytelen megjelenni egy sajtótájékoztatóan, ahol az újságírók, fotósok és televíziós stábok előtt egy borítékból elővett pisztollyal agyonlőtte magát. Az eset 1987. január 22-én történt. Mivel akkoriban nagy költsége volt a színes felvételek rögzítésének, így az összes videó és fotó fekete-fehér az esetről. A történtek után a legtöbb ügyészség elrendelte, hogy kötelező színesben rögzíteni a sajtótájékoztatókat.

Richard Patrick, a Nine Inch Nails korábbi turnégitárosa 1993-ban alapította meg saját zenekarát Filter néven. A Get Your Gunn című dalban található hangminta hívta fel a figyelmét az 1987-es esetre, emiatt született meg a Filter talán legnagyobb slágere, a Hey Man Nice Shot. Érdekesség, hogy Patrick zenekara számára is ez volt az első kiadvány, a debütáló album felvezető kislemeze. Se Manson, se a Filter számára nem volt szerencsés, hogy a kor legnépszerűbb zenekarának számító Nirvana frontembere, Kurt Cobain 1994 áprilisában szintén fegyverrel ölte meg magát. Főleg Richard Patrick számára lett ez kellemetlen: mind a sajtó, mind a rajongók nagy része gondolta azt, hogy az 1995 áprilisában megjelent Hey Man Nice Shot egyértelműen Cobain öngyilkosságáról szól.

És ha már szóba került a Nirvana tragikus sorsú frontembere, komoly esély volt rá, hogy létrejöjjön egy olyan filmzenealbum, amelyen Marilyn Manson Get Your Gunn című dala mellé felkerüljön a Nirvana egyik kislemezdala is. Végül Cobian halála miatt nem valósult meg a dolog. Vagyis a filmzene megjelent 1994. szeptember 27-én, csak a Cobain által szerzett All Apologies nélkül. Az albumra a Get Your Gunn mellett Courtney Love zenekarának (Hole) egyik dala is felkerült. A S.F.W. című sötét humorú filmet 1994. szeptember 15-én mutatták be. A rendező Jefery Levy azt nyilatkozta, hogy megkeresték Cobaint és meghívták, hogy tekintse meg a film egy korai vágatát, aki reagált is az üzenetre, de nem sokkal később meghalt. A S.F.W. rövidítés a So Fucking What kifejezést takarja, a magyar változatban először Mi a f... van volt a címe, majd újraszinkronizálás után Mi a franc van? lett belőle.

A rendező szerint nagyon fura volt hallgatni Courtney Love 1994. április 10-ei beszédét Kurt Cobain nyilvános búcsúztatásán, ahol folyamaton a 'so fucking what' kifejezést használta, ami akkor már a film kiválasztott címe volt.

A film megjelenésekor Love – tehát csupán pár hónappal férje halála után – már Marilyn Manson basszusgitárosának (Twiggy Ramirez, valódi nevén Jeordie White) barátnője volt.

Ramirez egyébként 1994 elején került be a zenekarba, miután az eredeti basszusgitáros Gidget Gein (aki Bradley Mark Stewart néven születet) szintén társszerzője volt a Get Your Gunn dalnak, de 1993 decemberére olyan súlyos drogproblémái lettek, hogy kirúgták a zenekarból. A teljes album addigra rögzítésre került, így az ő játéka hallható minden dalban, mind a kislemez, mind a nagylemez esetében már Ramirez szerepel a fotókon. A kislemez borítóján Wes Brown, Ramirez féltestvére látható.

A kislemez 1994-ben csakis CD formátumban jelent meg kereskedelmi forgalomban, kazetták csakis promóciós céllal készültek az Egyesült Államokban. A kislemez megjelenésének ötödik évfordulójának évében, 1999-ben viszont Lengyelországban megjelent a hivatalos kazetta-kiadás, amelyet további kazetta-változatok követtek Kelet-Európában (Ukrajnában és Oroszországban). A CD változat az Egyesült Államok és Kanada mellett megjelent Európában, Ausztráliában, Oroszországban és Mexikóban is. A japán maxi CD-re 1998 decemberéig kellett várni, ugyanis az akkori japán turnéhoz igazítva jelent meg. Vinyl azonban se hivatalos formában, se kalózváltozatban nem látott napvilágot a gyűjtők nagy bánatára.

2012. december 8-án Bécsben összefutottam Jeordie White gitárossal (akkoriban épp nem basszusgitáros volt a formációban) az aznapi koncert délutánján. Akkor már a Twiggy Ramirez helyett csak a Twiggy művésznevet használta. Váltottunk pár szót és közben dedikálta a Get Your Gunn kazettámat. Nagyon meglepődött a dolgon, nem is hallott még kazetta változatról. Elmeséltem neki, hogy csakis kelet-európai országokban volt ilyen és ott is csak limitált példányszámokban. De teljesen hivatalosak. Ezek után arról érdeklődött, hogy az eredeti megjelenéssel egy időben jelentek-e meg a kazetták, így azt is megtudta, hogy nem így történt. Azt a mai napig nem értem, hogy miért azt írta, hogy To Twiggy. Lehet, hogy meg akarta kérdezni a nevemet, hogy személyre szólóan dedikálja, de aztán máshogy alakult. Mindenesetre különleges darabja ez a dedikált kazetta a Marilyn Manson gyűjteményemnek.

Hogy teljesen kerek legyen a történet: az esti koncerten ugyan a Get Your Gunn nem csendült fel, de a The Dope Show intrójaként a The Beatles Happiness is a Warm Gun dala igen: Twiggy kezdte el játszani a dalt gitáron, majd Manson csatlakozott hozzá és énekelt egy részletet. Nem sokkal később pedig Lennon tiszteletére szólalt meg a Rock is Dead, ugyanis épp aznap volt halálnak harminckettedik évfordulója.

Marilyn Manson: Get Your Gunn

írta: Marilyn Manson (dalszöveg), Daisy Berkowitz, Gidget Gein (zene)

ének: Marilyn Manson
gitár: Daisy Berkowitz
basszusgitár: Gidget Gein
billentyű: Madonna Wayne Gacy
dobok: Sara Lee Lucas

szaxofon: Hope Nicholls (Sugarsmack)

producer: Trent Reznor (Nine Inch Nails)
programozás: Sean Beavan
dobprogramozás: Charlie Clouser (Nine Inch Nails)
keverés: Alan Moulder

logó, borító koncepció: Marilyn Manson
fotók: Robin Perine
design: Gary Talpas (Nine Inch Nails)

dalszöveg:

Goddamn your righteous hand

I eat innocent meat
The housewife, I will beat
The pro-life, I will kill
What you won't do, I will
I bash myself to sleep
What you sow, I will reap
I scar myself, you see
I wish I wasn't me
I am the little stick
You stir me into shit
I hate, therefore I am
Goddamn your righteous hand

Goddamn (ooh, Lord)
Goddamn (ooh, Lord)
Goddamn (ooh, Lord)
Goddamn (ooh, Lord)

Pseudo-morals work real well
On the talk shows for the weak (goddamn)
Selective judgment, goodguy badges
Don't mean a fuck to me (goddamn)

I throw a little fit
I slit my teenage wrists
The most that I can learn
Is in records that you burn

Get your gunn
Get your gunn
Get your gunn
Get your gunn

Pseudo-morals work real well
On the talk shows for the weak (goddamn)
Selective judgment, good guy badges
Don't mean a fuck to me (goddamn)
Pseudo-morals work real well
On the talk shows for the weak (goddamn)
Selective judgment, goodguy badges
Don't mean a fuck to me (goddamn)

I am the VHS
Record me with your fist
Want me to save the world
I'm just a little girl

Pseudo-morals work real well
On the talk shows for the weak (goddamn)
Selective judgment, goodguy badges
Don't mean a fuck to me (goddamn)
Pseudo-morals work real well
On the talk shows for the weak (goddamn)
Selective judgment, goodguy badges
Don't mean a fuck to me (goddamn)

Get your gunn
Get your gunn
Get your gunn
Get your gunn
Get

A dalhoz készült videó, amelyet Rod Chong rendezett:

A teljes, közel félórás kislemez: