Hírek

Magyarul is megjelenik a Rammstein frontemberének verseskötete

Till Lindemann 100 vers (100 Gedichte) című kötetét olvashatjuk hamarosan magyar fordításban.

Az egyre dagadó botrány ellenére folytatódik a Rammstein turnéja. A zenekar július 11-én és 12-én lép fel Budapesten a Puskás Arénában, a Cser Kiadó pedig ehhez a dátumhoz igazította Lindemann 100 vers (100 Gedichte) című verseskötetének megjelentetését, melyet Rieckmann Tadeusz és Babiczky Tibor fordításában olvashatunk majd.

statements_1973444.jpg (1519×1080)

„Rövid, éles versei hirtelen és meglepően érik el az olvasókat, gyakran felkavaró érzéseket okoznak. Verseiben Lindemann folyamatosan játszik különböző témákkal, mindig új és friss perspektívákból közelítve meg őket. Költészetében a természet, a test, a magány, az erőszak, a szerelem, a gonoszság, az állatok, a fájdalom, a szépség, a nyelv, a halál és a szex témái kerülnek terítékre, sokszor a romantika óta hagyományos német költői eszközök felhasználásával. Lindemann költészete játékosan keveri a versek, népdalok, számoló rímek és balladák klasszikus formáit, közben mindig megtartja saját, különleges hangvételét, melyben a humor és az irónia is helyet kap.” – szerepel a kiadó oldalán feltüntetett ismertetőben, pár, ízelítőként megosztott költeménnyel egyetemben, mint például:

Kicsi kanál nagy étvágy

Azt gondoltam nagyobb

Pedig elég kicsi

Amire használom

Általában: pisi

Nem növel varázst a

Hosszabb varázspálca

Leves nélkül a kanál

Csak magában áll

 

 

Nevetni egészséges

 

Arcunk talaján táncoló gödör

A száj sötéten némán tündököl

De más dolgokra is képes

Néha éhes

Néha nevetéstől széles

 

Egyedül a szánk beszédes

És nevetni

Nevetni egészséges

Ez a táncoló gödör kerek

S míg mi mulatunk

Az állat nem nevet

 

Pedig az ő dolga könnyebb

Szabadabb bár üldözöttebb

Nincs kérdése nincs válasza

Nem jár el és nem jár haza

Az ember sorsa pedig ennyi:

Tud de sosem fog nevetni

Nem ez lesz az első Rammstein kötődésű kötet a kiadónál, Flake Villanycigány (Der Tastenficker) című könyve szintén a Cser Kiadó gondozásában jelent meg magyarul 2019-ben.