Portré

"Hála Istennek a színpadon megtanultam énekelni, úgyhogy nevezhetünk énekesnek". - A SZTÁRPORTRÉBAN KEFÍR

Lorde, Solar Power


"Az énekléshez nekem semmi közöm"- vallotta be Kefir, a hamarosan új dallal érkező V-Tech énekese. Interjúnkban összegeztük Kecskés Tibor énekes utóbbi időszakát, így szó esett arról, hogy hogyan tud egy zenészt pályáján előrébb vinni egy fehér zongora, egy ausztrál turné, egy népszerű Tv show szereplés és az, hogy a V-Tech együttes jövőre 20 éves lesz. A legtöbb előadó dalszövegei részben vagy egészben a saját életből merítkeznek. De hogy van ezzel Kefir? "Megénekelte-e" Szamócával, a V-Tech másik alapítójával barátságukat? Sok más mellett ezekről is szó esik Molnár Szabolcs interjújában.

Mi tulajdonképpen egy évvel ezelőtt megbeszéltük, hogy egy év múlva ismét találkozunk. És most ismét itt vagyunk. Ez abból a szempontból is jó, hogy a tervezés, akkor nálad is elég pontoson megvan.

Ami a naptárba bekerül, az úgy van, nem hiába került bele ez is. Nem is tudom, mi történne velem, ha a telefonom elveszne, vagy kitörlődne minden, mert akkor elfelejtenék egy csomó mindent.

Ezek a telefonok már nem olyanok, hanem felhős rendszerűek, és otthon is be tudsz lépni, ha elhagyod?

Igen, úgyhogy ez már megoldott dolog.

De ez megoldás arra is, hogy akár 10 évre előre is be tudsz írni bármit. Mi az a legtávolabbi időpont, amit beírtál?

Olyanok vannak beírva, amik ismétlődnek, akár évente, akár ötévente. Be szoktam írni, minden adófizetési kötelezettséget, vagy ha lejár a forgalmi, vagy az autópálya matrica. Talán a forgalmi az, ami a legtávolabbi időpontban szerepel. Szeretek mindent legálisan, normálisan feljegyezni.

Mert egyébként üzletember is vagy, meg ugye zenész is. Mikor melyik vagy?

Én nem tartom magam sem zenésznek, sem üzletembernek, mert egyikről sincs diplomám. Ugyan zeneiskolába jártam, ahol zongorázni és gitározni tanultam, de ez énekléshez semmi közöm sincsen papíron. Nem szeretem egyébként, ha valaki azt mondja magáról, hogy az, miközben csak ráfogta. Nekem az élet úgy hozta, hogy a színpadon megtanultam énekelni, ebből kifolyólag ugyan nevezhetnek énekesnek, de mindig megjegyzem, hogy nincs róla papírom. Az üzletemberségről sincs, de a szüleim úgy neveltek, hogy mindig több lábon álljak, ezért mindig is figyeltem arra, hogy legyen még valami, annak ellenére, hogy sikereket értem el a színpadon. Két-három dologgal foglalkozom most is, és nem is szeretnék többel, mert nagyon sok időt elvisz. A hétköznapjaim teljes egészében elmennek az üzleti dolgokra.

Az egész hétköznap elmegy az üzleti életre?

Talán ha ügyes vagyok, akkor egy hétköznapom marad. A péntek, szombat és a vasárnap meg fellépések.

Tehát akkor egyfolytában dolgozol. De talán egy kis cáfolat részemről, hogy Te voltál az, az ember, aki pár napja telefonon viccelődtél velem, és szerintem ezt az, az ember tudja megtenni, aki kényelmesen, boldogan, nyugodtan él. Mert a nagy rohanásban nem kezd el viccelődni az ember a telefonban, hanem megbeszéli, aztán leteszi.

Fura dolgokat mondasz, mert én nem elemeztem ki, hogy ez miért van, de igen, mondhatjuk azt, hogy boldog vagyok, és nincs már másra szükségem, mint családra és gyerekekre.

Utána meg egy erős idegrendszerre a sok, erős, kiabáló gyermekhez. Ugye eltelt egy év, és úgy gondoltam, hogy egyfajta leltárt is tarthatunk itt, illetve az is érdekes, hogy milyen gyorsan eltelt ez az egy év.

Ez tény. Amikor néztem a telefonomban a jelzést, hogy hívni kell a Szabolcsot, hogy eltelt már egy év.

Ez bizonyos szempontból elképesztő, hogy ha mondjuk, megbeszélnénk, hogy öt év múlva találkozunk, az is hamar eltelne.

Az is gyorsan elmenne, igen. Képzeld el, hogy jövőre lesz 20 éves a V-Tech zenekar, úgyhogy ez a húsz év is nagyon gyorsan elment.

A V-Tech zenekart Kefir és Szamóca (Bukovszky József) még 1998-ban alapította, és hamar hazánk egyik legsikeresebb zenei produkciójává nőtte ki magát. 21 dalból készült videoklip, ezek szinte kivétel nélkül vezettek valamilyen magyar slágerlistát. Szinte az összes album arany- és platinalemez lett, rengeteg sikeres koncert fűződik az elmúlt 2 évtizedhez.

Volt valami olyan dolog, ami az elmúlt egy évben megváltozott? Mondjuk, ha visszagondolsz, hogy 2016-ban, ugyanekkor beszélgettünk, akkor azóta megváltozott az, hogy…

Nagyon sok minden változott, és szerencsére csak előre. Nem álló víz, és nem visszafele pörgött, hanem csupa-csupa jó dolog történt. Elkészültek az új dalok.

A fehér zongora? Lehet, hogy az okozta?

Igen, előfordul.

Beszéltünk a fehér zongoráról, hogy sikerült egyhez hozzájutnod.

Igen, és nagyon sokat segített, nagyon sok fellépést is hozott, és viszem is magammal, mert nagyon sok esetben piano estét kérnek tőlünk, és leülök a zongorához, nyilván a gitárosomat viszem magammal, és így nem csak a saját dalaimat, de azokat is el tudjuk játszani, amit kérnek tőlünk. Akár Máté Péter, akár Demjén Ferenc slágereket is játszunk. A fellépések egyébként nagyon-nagyon megindultak, de ez nyilván köszönhető az új dalnak is, meg a szereplésnek is az egyik nagy csatornánk, ahol nem egy tehetségkutató, hanem egy utánozós műsorban voltam. Aztán az ugye, hozott magával több másik műsort, ahova szintén hívtak. Meg amit kiemelnék, amire nagyon büszke vagyok, és jól sikerült, és nagyon sok élménnyel tértem haza, hogy közel két hónapot töltöttünk, a Kozmix zenekarral együtt, egy ausztrál turnén.

Az, azért komoly, hogy két hónapig.

Igen, de abból maga a munka csak 1 hónap volt, de ha már a világ másik végén voltunk, akkor már vittem magammal a kedvesemet, és akkor már nyaraltunk egy hónapot is, hogy megnézhessük az ottani dolgokat.

Ez is talán azért tud megtörténni, mert közben tudsz élni. Nem csak mindig a munka, hanem Te el is tudsz szakadni a munkától, annyira, hogy el tudj menni, hetekre, hónapokra.

Rá kellett bíznom az itteni dolgokat nyilvánvalóan másra, ami sikerült. De én ilyenkor azért dolgozok is. Volt olyan, hogy hajnali 2-kor le kellett ülnöm a számítógép elé utalni, és akkor pötyögtem órákat a gépen. Be van állítva, hogy a vasárnap mivel telik, a hétfő mivel telik, a kedd mivel telik, és így tovább.

https://www.youtube.com/watch?v=kSmH0-5lJsk&feature=youtu.be

Született valami különlegesen jó ötlet, mondjuk az elmúlt egy évben?

Mire gondolsz?

Akár egy dalra, vagy egy jó üzleti ötletre, amit csak nem akarsz elmondani.

Igen van ilyen, és folyamatban van a megvalósítása.

Üzleti ötlet?

Igen. Van egy olyan próbálkozás, amit 5 vagy 10 évvel ezelőtt nagyon, nagy, dolognak gondoltam volna, és féltem volna belevágni, nem bíztam magamban annyira, hogy ez sikerülhet, most meg bízom magamban. Aztán majd meglátjuk, hogy sikerül, de amire a legbüszkébb vagyok, azok az új dalok.

Egyébként sok-sok dalod van, de szinte mindegyik szerelmes dal.

Nem mindegyik. Én mindig azt mondtam, hogy a köztudatba, valamiért mindig a szerelmes dalok kerültek be, de ez se nekem köszönhető. Vannak azért még elvetemült rock dalaink is.

Milyenek vannak még?

A dalokról egyébként mindenki azt gondol, amit akar. A szeretlek szó, például egyik dalunkban sem hangzik el. Igazából a szerelmes dalokat emelte fel tőlünk a közönség. Mert, hogy kérték a kívánságműsorban, akkor a honlapon mindig volt egy-egy kérdés, hogy melyik dalból legyen kislemez, és ugye mindig abból lett, amit a közönség akart. Úgyhogy erről mi nem tehetünk. Megjelent ugye 8 darab nagylemez, és azokon azért bőven van, úgynevezett vidám dal. Van még dalunk a villamosról is, amit Csorba Attila barátom írt.

Ő még muzsikál egyébként?

Igen, sőt, az új dalomon is együtt dolgoztunk. Én akkor ismertem meg az Attilával, amikor bementem abba a stúdióba, ahol a második lemezünket készítettük, és ők éppen végeztek a felvétellel, és egyből összehaverkodtunk, mert, hogy hallgattuk egymás dalait, és kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon vagyunk, mármint zeneileg. És el is kezdtünk együtt dolgozni, ő végig is kísérte a V-Tech pályafutását, nagyon jól kiegészítjük egymást.

De azért összeségében, sok a szerelmes dal.

Igen, sok.

https://www.youtube.com/watch?v=oABLzAfKX-w

Régen is sok ember megkapta tőletek a szerelemes gondolatokat. Ma mit kap?

A V-Tech dalok személyes élményekből készültek. Nagyon sok dalnak egyébként semmi köze a saját életemhez.

De ahhoz igen, amit szívesen elképzelsz.

Igen.

De az vissza is hat, nem?

Általában mindig van egy olyan dal, ami nekem egyfajta kis ékszerdoboz, amibe úgy benne van az, amit éppen el akartam mondani. Ilyen biztos lesz azok között a dalok között is, amiket éppen készítek.

Az titok, hogy éppen melyik?

Nem, szerintem az felismerhető. Lehet, hogy csak én gondolom így, de az utolsó előtti saját lemezemen volt egy ilyen dal, hogy „Egyszer minden véget ér”. Ez nyilván arról szól, hogy a Szamócával külön váltak útjaink. Mindenki azt hiszi, hogy szerelmes dal, pedig csak azt jelenti, hogy egy életszakasz véget ér.

Ez is érdekes, hogy mindegy, hogy mit mondasz, az emberek úgy is belemagyarázzák, és veled kapcsolatban ezt szeretik.

De úgy a jó. Az iskolában irodalom órán, a verselemzést is azért nem értékeltem, mert mindenki azt gondol bele a versbe, amit akar, és ennek ellenére nagyon nagy hangsúlyt fordítottak rá.

[caption id="attachment_3907" align="alignnone" width="1280"] Fotó: https://www.facebook.com/pg/vtechzenekar/[/caption]

Családi fészek?

Nagyon szeretnék egyszer építkezni, egy olyan házat szeretnék, ahol minden ott van, ahol én akarom.

Van már telek?

Nincs.

Lehet, hogy meglátsz egyet a Balaton környékén, vagy Budapesten.

Nem, mindenképpen Érden szeretnék maradni, nagyon szeretem azt a környéket.

És ott, kiszemeltél már egy telket?

Már szeretnék ott tartani, de nyilván ennek azért van anyagi vonzata is.

De álmodozni még lehet. Vagy nem úgy megy, hogy álmodoztok, és beleszerettek?

Igen, csak azt azért még meg is kellene venni, aztán ugye még az építkezéshez is kellene pénz. Azon dolgozom, hogy tartsak ott egyszer, hogy ott egy telek, akkor megvesszük. Ezért jó, hogy átbeszéljük ezt az egy évet, mert látom mi változott és sokkal boldogabb vagyok.

Sorozatot csináljunk belőle? És akkor majd vissza lehet nézni. Nem tavaly kezdtük, de előtte két év telt el talán? 2014, aztán 2016, 2017. 2018 legyen a következő?

Igen.

Tavaly egyébként mondtunk olyanokat is, hogy majd kérdezel Te is tőlem.

De miket? Hogy telt el neked, ez az 1 év?

Hangosan, két gyermekünk van.

Mennyi idő van a két gyermek között?

Kettő. Egy 2 éves, és egy 4 éves, egy fiú, egy lány.

Azt mondják ez, a tökéletes. És ez jó? Csak, mert nagyon sok kétgyermekes párt ismerek, és nagyon megosztóak abban, hogy minél kevesebb idő legyen a két gyermek között, vagy van aki azt mondja, hogy több. Ezért kérdezem, hogy ha nekem lesz egyszer, akkor mi legyen. Neked mi a tapasztalatod?

Akkor jött, amikor megengedtem, hogy jöjjön.

Ezen most elgondolkodtam.

Egy év múlva akkor. Örülök.

Én is nagyon örülök, 1 év múlva ugyanitt.

Molnár Szabolcs

Az interjú ITT is megnézhető!

   
hirdetés