Lapszemle

"…így lett a rendszerváltozás része az East ’56 című dala és klipje” – Móczán Péter interjú a 061.hu-n

nincs kép


Harminc év után végre megjelenik az EAST 1986 című albuma CD formátumban is, és idén sem maradunk EAST-koncert nélkül, június 4-én egy keresztény rockfesztiválon lépnek fel. Móczán Péterrel, a zenekar vezetőjével beszélgetett Poós Zoltán.

Honnan jött az ötlet, hogy klipet készítsetek a Szél repítse lelkem című dalhoz, amikor nincs új album, vagy országos turné, stb. Vagy felfoghatjuk a filmet a tavaly ősszel megjelent Symphonic album hivatalos klipjének? Igen, lehet azt mondani, hogy ez a szép, filozofikus rövidfilm az EAST Symphonic hivatalos klipje. Rendezője: Márkus József. A dal 1994-ben íródott, majd felkerült a Radio Babel albumra, a visszatérésünk idején újjászületett, és a koncerteken is nagy siker volt, és a letöltések is visszaigazolták az elhatározást, hogy klipet kell forgatni a dalhoz. De leginkább Józsi elszántságára volt szükség, hogy megszülessen a videó.

Szövegírótok, Márkus József – aki a rendszerváltás előtti Magyarország egyik legjobb kliprendezője volt – megtért a Hit Gyülekezetébe. Ez nem okozott gondot annak idején az együttműködésetekben? Számomra csak mostanság, az utóbbi hónapokban, a klip készülésekor vált világossá, hogy Józsi már 1992-ben megtért. Az 1994-ben megjelent Rádió Bábel album dalszövegeit már megtérten írta, illetve a Szél repítse lelkemnéhány sorát én szereztem. A „porból lettem, por leszek, de szél repítse lelkem az ég felé” – ezek az ő sorai, ezekből is érződik, hogy megváltozott a viszonya a rock and rollhoz. Sokkal több volt a lelkiség a 94-ben írt új dalokban.

https://www.youtube.com/watch?v=m4mBNJgsv8g

30 éve, hogy megjelent az 1986 című lemezetek Van-e valami hír arról, hogy végre megjelenik CD-n?Éppen a napokban hívott fel a kiadó vezetője, hogy a GrundRecords gondozásában szeptemberben megjelenik az1986. És amellett, hogy ez az utolsó EAST albumunk, amely még CD-n nem jelent meg, van egy másik nevezetessége is. Itt dolgoztam először együtt Márkus Józsival, ő írta a LP-n megjelent dalaim szövegét.

A Csepel felett az ég című 1981-es koncert kiadása után felmerülhetett, hogy egyéb EAST-archívokat is ki lehetne adni, ahogy kiadtátok a Játékok angol nyelvű, újrakevert verzióját is… Sok rádiós koncertfelvétel lehet a hetvenes évek végéről a Magyar Rádió archívumában, de ezeket legtöbbször olyanok keverték a helyszínen, akik akkor hallották először az EAST zenéjét, ezért az általam ismert felvételek nem alkalmasak kiadásra. Általában nem a hangminőséggel van probléma, hanem a keverési arányokkal. ACsepel felett az ég felvétele ugyan „amatőr” felvétel volt, de azt a mi hangmérnökünk keverte és a mi mixerőnkön keresztül rögzítettük szalagra. Az 1979-es KÖZGÁZ fesztiválkoncertünk felvétele is megvan, azzal talán lehetne valamit kezdeni. Az a koncertanyag egy kb. 40 perces összefoglalása volt az instrumentális korszakunknak… Ez a koncert egyébként arról is nevezetes, hogy a Hungaroton jelen lévő korifeusai itt, a sikeres fellépésünk után ajánlottak szerződést az első kislemezünkre. 1979 őszén a Magyar Rádió 8-as stúdiójában vettük fel a Valóság hangjai és a Szirének című számainkat, és most már keverés minősége is kifogástalan lett.

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

hirdetés