Koncert

30 emlékezetes pillanat a Tankcsapda debreceni évzáró koncertjéről!

nincs kép


A Tankcsapda 2019-ben ünnepelte 30 éves jubileumát. A prominens évforduló alkalmából rengeteg meglepetéssel örvendeztették meg rajongóikat Liliput Hollywoodban. Volt itt minden, ami kell: Három állomásos fővárosi miniturné, könyvmegjelenés, új album, dedikáló turné, és zárásképp egy hat állomásból álló körszínpados Aréna turné.  A Tankok a kör közepére álltak Győrben, Veszprémben, Pécsett, Szombathelyen, és Szegeden is, de a hab a tortán természetesen az tradicionálisnak számító debreceni koncert volt, a Főnix Csarnokban, december 28.-án. A buli számos felejthetetlen pillanatot tartogatott Jöjjön most belőle 30!
 1. Megismerni a debreceni Pit of Saron metal banda zenéjét.
 2. A külföldön már világhírűnek számító, thrash metalt játszó Ektomorf koncertje a Tankcsapda előtt.
 3. Élőben látni és hallani Farkas Zoli és a Tankcsapda közös előadásában egy igazán fekete: Bárányt.
 4. Élőben látni egy olyan Tankcsapda koncertet, mely Magyarországon egyedülállónak számító látványvilágot tárt a közönség elé, méghozzá olyat, ami az egész világon megállná a helyét. Ez a körszínpad talán a leglátványosabb koncert show, amit a Tankcsapda az elmúlt 30 évben csinált. (Eltekintve a fejjel lefelé dobolástól.)
 5. A színpadkép egyik legizgalmasabb eleme egy leereszthető, LED gyűrű volt, mely az Intro alatt 360 fokban takarta a színpadot, körülölelve Lukácsot, Fejest és Sidit, majd az első szám taktusai alatt lassan felemelkedett a magasba.
 6. Sidi és Lukács is sokkal rutinosabban, felszabadultabban mozgott a színpadon, az első körszínpados koncertjükhöz képest. Érezhetően jobban meg tudták élni a buli pillanatnyi hangulatát, ami a közönséget is igencsak felpörgette. (A Liliput Hollywood (A kendőzetlen igazság) című könyvükben olvasottak alapján, Sidinek egész biztosan jobb élmény volt, mint az előző buli.)
 7. Sidi nagyon közvetlen volt, többször is lement a rajongókhoz a zenekari árokba, gitározás közben.
 8. Minden pillanatban érződött a debreceniség, az otthon szeretetének ünnepi, semmihez sem hasonlítható hangulata úgy a zenekaron, mint a közönségen.
 9. Az emeletről páratlan látványt nyújtott a tomboló tömeg. Éppen a Koponyák és Csontvázak ment az Ektomorf frontemberével, Farkas Zolival kiegészülve, amikor felsétáltam a Főnix legmagasabb pontjára, hogy megnézzem milyen a buli a magasból. Amikor lenéztem, az első gondolatom Dante pokla volt. A pokol körei, közepén a színpaddal, és a színpadról áradó, mindent beterítő zenével, mely a rocker lelkek földi paradicsoma. "...és így jutottunk ki a csillagokhoz”. Nem igazán tudom miért, de ez volt az első, amire asszociálni tudtam. Talán a piros fények, és a LED falakon kirajzolódó koponyák, vagy a dal hangulata, vagy a saját lelkiállapotom miatt. Nem tudom, de az egész olyan volt felülnézetből, mint egy megelevenedett Botticelli festmény. Lélegzetelállító pillanat volt, amire örökké emlékezni fogok.
 10. A három számos akusztik blokk közben, körülbelül fél perc alatt megérkeztem a földi paradicsomba, és nagyjából végig lebegtem, de nem a pia miatt. A cajon (ütőhangszer) hangzását imádom, de soha nem gondoltam volna, hogy ezt a hangszert egyszer egy Tankcsapda koncerten is hallani fogom.
 11. Külön öröm volt, hogy olyan dalok szólaltak meg akusztikus verzióban, mint a Sztyuárdesz, az Adjon az ég és a Föld és Ég.
 12. Lassan matuzsálemnek számítok a Tankcsapda koncertet lelkesen látogatók körében. Legalábbis ami koncertek számát illeti. 2004-től gyakorlatilag az összes jelentősnek számító, belföldi Tankcsapda koncerten tiszteletemet tettem, a klub buliktól a legnagyobb koncertekig. Éppen ezért nagyon jó volt megélni, meghallgatni, átélni és átérezni élőben a legújabb dalok (Liliput Hollywood, Szevasz Öcsém, A világ posztol) mellett olyan régi, élőben ma már ritkábban hallott, mégis ikonikus dalokat, mint a Disco, a 3 grácia, a Sztyuárdesz, a Föld És ÉgA rock & roll rugója, és a Bárány.
 13. Kezeket fel lábakat szét Daddy Cool! Nagyon jót nevettem ezen a gegen. Szerintem zseniális ötlet volt.  Körbe is néztem gyorsan, hogy más is olyan jól mulat-e ezen, mint én, de sajnos viszonylag kevesen vették a lapot, hogy mit keres a Disco végén a Daddy Cool című Boney M sláger részlete. Akik nem ismernék az eredeti dalt, most bepótolhatják:[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QtxlCsVKkvY[/embed]
 14.  Van aki tudja, van aki érti, és olyan is aki érzi, hogy még mindig Lukács Laci az egyik legjobb férfi előadó Magyarországon. Ösztönösen, őszintén, természetesen mozog a színpadon. Semmi manír, semmi mesterkéltség, és pont ettől jó.
 15. A Tankcsapda, az összes olyan dalát eljátszotta a Debrecenben, ami valamiért meghatározó volt a zenekar életében. A megszokottnál hosszabb, nagyon izmos, 26 nótából álló setlistet pakoltak össze az év végi bulira.
 16. Elképesztő látványvilággal, újító ötletekkel hozták vissza a punk rock életérzés emlékeit, majd ugrottak vissza a frissebb nóták heavy metal és hard rock dallamvilágához.
 17. Az egész koncert  gördülékenyen zajlott, ha volt is bármi nehézség, az a nézők számára nem volt látható, annak ellenére, hogy a buli lebonyolítása nagyon komoly előkészületeket, és bonyolult technikai háttérmunkát igényelt stáb részéről is.
 18.  Fejest folyamatosan forgatták körbe egy kisebb, kör alakú emelvényen. Az egész koncertet így végig dobolni bizony nem könnyű feladat. Ez mindenképpen tiszteletet érdemel.
 19.  Lukács és Sidi játék közben folyamatosan figyeltek egymásra, és arra, hogy ne ugyanazon az oldalon játszanak, hogy a közönség minden irányból láthassa valamelyiküket. Ez szintén nagy koncentrációt, egymásra figyelést igényelt, ráadásul nekik folyamatosan kommunikálniuk kellett a közönséggel is. Ezt mindketten elképesztő lazán és profin oldották meg.
 20. A srácok olyan jól kommunikáltak a koncerten bulizó lányokkal, hogy azok alig győzték a színpadra feldobálni melltartóikat. Nem tudom, hogy pontosan hány fehérneműs hadművelet volt, de egy egész biztosan célba ért, mert Sidi kezében láttam viszont. Az ilyen akciók mindig viccesek és a bulinak is jót tesznek.
 21. A középre helyezett színpadnak köszönhetően a küzdőtér bármely pontjáról jól és viszonylag közelről lehetett látni a színpadot.
 22. Nagyon jó volt az akusztika. A csarnok minden szegletéből jól lehetett hallani, látni és élvezni a bulit.
 23. Könnyen lehetett ismerkedni. Elég volt csak megkérdezni, melyik a másik kedvenc Tankcsapda száma, és már el is indult a beszélgetés. Egy-két mogorva, magányos farkast leszámítva mindenki nagyon közvetlen és kedves volt.
 24. Egyedül érkeztem a bulira, de a koncert közben, nagyon jó fej, új ismerősökre tettem szert, akikkel nagyon sokat nevettem. A csarnokban rengeteg olyan emberrel találkoztam, akiket évekkel korábban ismertem meg, egy másik Tankcsapda koncerten. Jó érzés ilyenkor megtapasztalni, hogy a Tankcsapda tényleg képes összehozni az embereket, kortól, nemtől, pozíciótól függetlenül.
 25.  Az ország minden pontjáról érkeztek rajongók.
 26. Annyit énekeltem és ugráltam, hogy a végére berekedtem. Teljesen el tudtam engedni magam. Felszabadító érzés volt. Ezt láttam másokon is.
 27. Sidi eszméletlen jó gitáros. Imádtam a szólóit.
 28. A Köszönet doktorért külön köszönet. Lélekmentő volt.
 29.  Annyira elvitt magával a tömeg eufórikus hangulata, hogy simán felül tudtam kerekedni azon, hogy nem volt elég hely a ruhatárban, és kétszer is szénsavmentes ásványvizet raktak a sportfröccsömbe. (Hozzáteszem, ezen a területen azért érdemes lenne kicsit fejleszteni a rendszert.)
 30. Mindenki, aki részese volt ennek a bulinak felejthetetlen koncert élményt és rengeteg pozitív energiát kapott az újévre a  Tankcsapdától.
T30 Főnix - Setlist: 0. T30 Intro 1. Nem kell semmi 2. Mindig péntek 3. Itt vannak a tankok 4. Tudok egy munkát 5. Legyen az ördögé - Baj van 6. Rock and rollnak hívott 7. Koponyák és csontvázak (feat. Farkas Zoli) 8. Bárány (feat. Farkas Zoli) 9. A 3 grácia 10. Liliput Hollywood 11. Disco // Daddy Cool 12. Akusztik - Föld és ég 13. Akusztik - Sztyuárdesz 14. Akusztik - Adjon az ég 15. Szevasz öcsém 16. Jönnek a férgek 17. Mennyország Tourist 18. Egyedül a világ ellen 19. A világ posztol 20. Köpök rátok 21. Számolj vissza 22. A R&R rugója 23. Alföldi gyerek 24. A legjobb méreg 25. Köszönet doktor 26. Vagyok olyan szemét Beszámoló és nyitókép: Suri Andi Fotók: Reszegi László
hirdetés