Koncert

"Imádom, ha van kapcsolat a közönséggel." - Interjú Borbély Richárddal

nincs kép


 Borbély Richárd rendkívül sokoldalú színész, zenész és dalszerző. Több musical címszerepet eljátszott már. Láthattuk már Jézusként, a Jézus Krisztus Szupersztárban, de alakította Istvánt az István a királyban, és Dewey Finnt is, Madách Színház, Rocksuli című előadásban. Richie színész karrierje mellett, zenekarával, a Richie and the Mops formációval  is egyre nagyobb sikereket ér el. A banda friss, üde színfoltja a hazai pop-rock zenei életnek, mely méltán képviseli a könnyed zenei stílust fülbemászó dallamvilágával, könnyen fogyasztható, slágeres zenéjével. Koncertről, színházról,és dalszerzésről is kérdeztük őt.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=9AR9qH4B9lA[/embed]
Hogy állt össze a zenekar? Mióta zenéltek együtt?
A zenekar 2016-ban alakult. De végleges formáját 2017 végén nyerte el. Addigra elváltunk előző két gitárosunktól és végül Marci (Csóti Márton) lépett a helyükbe.
Milyen volt Németországban játszani? Miben más a hazai közönség előtt színpadra lépni?
Igazság szerint, nem éreztem különbséget a külföldi és a magyar közönség között. Hála az égnek élvezték az előadásokat külföldön is.
Hamarosan koncertet adtok a fővárosban. Hol lesz ez és mire számíthatnak, akik szeretnének titeket élőben is meghallgatni?
Igen, május 14-én a K11 Művészeti és Kulturális Központban lesz koncertünk. Azt, hogy mire számíthat a közönség... Nehéz megmondani. A zenekari koncertek hasonlóak mint a színházi előadások: Minden este más. Ettől érdekes csinálni és nézni is. Az biztos, hogy mindent megteszünk azért, hogy egy remek bulit csináljunk.
Frontemberként mennyire közvetlen a kapcsolatod a közönséggel egy koncerten? Mik a határok (ha egyáltalán vannak)?
Azt gondolom, ha a fronton probléma van, lehetnek bármilyen jók a zenék és a zenészek, nem fog működni a produkció. Én imádom,ha van kapcsolat a közönséggel, és át tudunk "adni" egymásnak valamit. Ez egy ösztön buli. Amennyiben érezzük a helyet, a közönséget, a határokat (ha vannak) akkor ott, az adott helyen megszületik a kapcsolat.
Miről szól a koncert címadó dala?
A Madaram dalunk pont az előbb említett kapcsolatról szól. Arról, hogy hogyan születik meg egy dal, és hogyan "repülhet el" egy zenekar a koncert alatt. Ezért gondoltuk, hogy ez legyen a címadó dal. Egyébként egy új dal születése csodálatos élmény az alkotóknak, az első hangtól az  utolsóig. Annyi mindent belepakolsz, aztán lesz ami lesz. Sok minden, és sok mindenki hozzátesz a végeredményhez: A barátok, a család, vagy ha éppen leüvölt a főnököd, megcsalnak...stb. Mindent felhasználsz (jó esetben) abból amit az élet eléd rak. Elénk ezt rakta legutóbb. És minden pillanatát imádtuk. Remélem, hogy ez a madár most mindenki ablakán beszáll.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=OMPN9_Kc8Ug[/embed] El tudnád képzelni, hogy más írja a dalaidat, vagy azt énekled szívesen, ami a te lelkedből születik meg? Elképzelni nagyon sok mindent el tudok. Amúgy a kérdés nagyon jó. Úgy gondolom, hogy van egy adott stílusom, de a dalok végeredménye már négyünk műve. A közös gondolatok, élmények, és tapasztalatok összességéből készül el egy dal. Amíg jönnek szövegek és dallamok addig nincs gond, hiszen önazonosak maradunk. Ha ezek megszűnnének, akkor elgondolkodnék mások által írt dalokon is. De akkor se kellene messze menni szerintem. A zenekar bármely tagja szívesen írna dalt. Úgy tudom színházban is játszol. Mi volt számodra eddig a legkedvesebb szerep? Szerencsére van miből választani.  Mégis ha mondanom kellene egyet, az a Rocksuliban játszott főszerep lenne. Az áll hozzám a legközelebb. Sok a hasonlóság köztem, és a karakter között. Így nem egy magamra kényszerített szerep. De összességében az összes szerepemet szeretem.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lYbm4in4gus[/embed] A színészi képességeidet frontemberként is tudod kamatoztatni? Gyakorlatilag amit színpadon töltök színészként, az mind hozzátesz ahhoz, hogy frontemberként tudjak létezni. Hosszú lenne leírni hogyan, egyszerűen csak hozzátesz Csak a saját dalaitokat játsszátok a koncerten, vagy vannak azért feldolgozások is? Leginkább a saját dalokat játszunk, de feldolgozások is vannak a repertoáron. A május 14-i koncertre hozunk 4-5 új nótát is, amiről annyit elárulhatok, hogy dögös és kemény dalok lesznek. Hol lehet titeket még elcsípni a budapesti koncert után? Annyit ígérhetek, hogy folyamatosan érkeznek a klipek, és azt is elárulom, hogy a legközelebbi budapesti koncert június végére várható,ami az egyik kedvenc helyemen lesz. Az, hogy pontosan hol, még titok, de már mi is izgatottan várjuk. Emellett több vidéki turnét is tervezünk. Szeretnénk országszerte zenélni.
hirdetés