Interjú

Bemutatjuk a Fullcap zenekart - Interjú Sándor Jánossal

nincs kép


Megjelent az alternatív rockzenét játszó Fullcap zenekar első albuma. Az akkusztikus duóként indult banda tele van tervekkel, inspirációval és motivációval. Nemrég megjelent "Régi dalok" című albumuk már minden zenestreamelő alkalmazásban elérhető, de akár CD verzióban is beszerezhető. Az indulásról, a tervekről és az albumról mesélt a zenekar alapítója és énekese, Sándor János.

Nemrég alakult a zenekar és már ki is jött az első albumotok “Régi dalok” címmel. Milyen dalok hallhatóak ezen a lemezen?
Az első album egy kicsit még stílus keresésnek számít, eléggé sokszínű lett, de épp ezért mondhatom rá azt, hogy összességében alternatív rock dalokról van szó. Mindenképpen magyar nyelven akartam írni, mert a dalok érzelmi világába mélyen csak így tudtam eljutni. Ahogy az egyes számokról úgy az egész albumról is elmondható hogy a fő téma a szerelem és a kapcsolatok. Az elmúlt években életemnek abban a szakaszában voltam amikor más nem is lehetett ennél fontosabb.
Hogyan alakult meg a zenekar? Honnan ismeritek egymást?
A zenekar két éve alakult, akusztikus duóként indult. Az első egy évben mindenféle külföldi popslágereket játszottunk akusztikus feldolgozásban, a második évtől elkezdtük bővíteni a repertoárunkat saját dalokkal. Az utolsó koncertünkön, fél évvel ezelőtt, már csak saját dalokkal álltunk színpadra. A koncert előtt hivatalosan megjelent az első dalunk, egy single, az Újrakezdős, amin még a duó akkori énekese hallható, aki nem sokkal ezt követően személyes okból abbahagyta a zenélést. Így egyedül maradtam a dalokkal amiket írtam, szóval átvettem az énekes szerepét és kisebb segítségekkel megalkottam a “Régi dalok” albumot. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=hLcDTYuwVuQ[/embed]
Merész dolog válság idején zenekart indítani. Hogyhogy pont most indultatok el?
Az elmúlt két évben sok kisebb rendezvényen szerepeltünk, budapesti Open mic night-okon léptünk fel de szerveztünk saját bulikat is. Amikor elindítottuk a zenekart, akkor szerencsére szó sem volt még válságról és vírusról, de igazából mostanra érett be a dolog, mostanra alakult meg a stílus és a mondanivaló amit a zenekar közölni szeretne, szóval nem érzem hogy bármire is várnunk kellene. Egy kicsit talán még időt is ad a vírus miatti helyzet, mert így megtalálhatjuk a hiányzó tagokat a zenekarhoz, össze tudjuk próbálni az anyagot, és amikor végre újra lehet koncertezni, készen állunk majd. A terv az az, hogy amíg még csak kisebb vendéglátóhelyek nyitnak ki addig a saját dalokból összeállt akusztikus repertoárt mutatjuk be duóként, és amint összeállt a banda teljesen, akkor készülünk és várjuk a koncert lehetőségeket.
Ki írja a dalokat és ki a dalszövegeket?
A szöveget és a zenét is lényegében én írtam eddig, bár volt már rá példa hogy egy barátom gitár vagy szöveg témáját vettem alapul egy dalnál. Szövegcentrikus dalokat írok még akkor is ha alapvetően gitáros vagyok. Persze ha megvan egy dal mondanivalója, törekszem a gitárral is kifejezni vagy segíteni azt, ezért nagyon fontos nekem ez a része is.
Hogyan születik meg egy dal Fullcap módra?
Minden dalnak van külön története, hogy hogyan íródtak meg. Mindegyik nagyon lassan íródott, de ez nem csoda, hisz életem első dalai ezek. Először általában a szöveg van meg, amihez ha megtalálom a mondanivalójának a hangulatához tartozó dallamot, akkor kicsit a szöveg is átalakul. Sőt inkább azt mondom hogy egy szöveg először egy vers vagy egy kis történet formájában születik meg és ehhez találok egy dallamot ami zeneileg is kifejezi a dal mondanivalóját. Ezután megírom és felveszem a dalt egy akusztikus gitár kísérettel, és csak erre kezdek építeni egy zenekari hangszerelést.  [caption id="attachment_14120" align="alignnone" width="1600"] Fotó: Novák Eszter[/caption]
Hogyan alakult ki a zenekar stílusa?
A zenekar stílusát egyelőre én alakítom, én pedig az alternatív rockos vonalon érzem jól magam, ilyen zenét is írok szívesen. Már az első albumon is szerettem volna egy kicsit megtartani az akusztikus vonalat, így lehet az hogy két dalban is fő motívum az akusztikus gitár.
Érdekes nevet választottatok. Hogy jött ez a banda név?
Amikor a zenekar legelső formációja összeállt, akkor sokat agyaltunk hogy mi legyen a nevünk. Nem a stílusunkhoz akartunk nevet választani hanem inkább valami ránk jellemzőt. Azt mondták hogy legyen olyan ami közös bennünk, ekkor egymásra néztünk az akkori énekessel, mindketten sapkában voltunk, így jött a ötlet. Az első album megszületésekor még több értelmet is nyert a név, ugyanis az album borító úgy lett kitalálva, hogy a sapkának olyan értelmet adjon, hogy az valami, amin keresztül tudjuk kommunikálni a dalok mondanivalóját. Lényegében hogy a sapka alatt születnek meg ezek a gondolatok, ott tárolódnak a történetek és ha belelátsz a sapka mögé, akkor érted meg igazán hogy mit akarunk mondani. [caption id="attachment_14122" align="alignleft" width="150"] Design: Soltész Viktor[/caption] Hogyan terveztek a jövőre nézve? Mik az elképzelések a következő 1-2 évre? Nyárra mindenképpen szeretnénk véglegesíteni a bandát és az addigi repertoárt már hangos koncert formájában megmutatni az embereknek, persze ha lesz a járvány miatt lehetőség erre. Ezen kívül szeretnénk 2-3 klipet is forgatni az album dalaihoz. Illetve mi mást akarhat még egy induló zenekar mint zenélni bármikor bárkinek örömmel, előzenekarozni, fesztiválozni, de ebben a furcsa évben kicsit bizonytalanul mondjuk ki ezeket. Szerencsére az album dalai elég sokszínűek amik között mindenki megtalálhatja a neki tetsző hangulatot, történetet vagy dalt, úgyhogy bízunk abban hogy nagy közönsége lesz a zenénknek. Természetesen amíg próbák vannak és amíg történnek velünk dolgok, addig esélytelen hogy ne írjunk folyamatosan új dalokat is, így lehet hogy a következő koncerten már nem csak a most megjelent albumot mutatjuk be, hanem akár még több új dalt is.
Hol lehet meghallgatni az új album dalait?
Az album elérhető már minden zenestreamelő alkalmazásban: spotify, deezer, apple music, youtube music, youtube, ezen kívül fizikai formában, CD-n is megkaptuk az albumokat, amiket egyelőre a zenekaron keresztül lehet beszerezni.