Interjú

HONNAN JÖTT ÉS MIT AKAR?! - ITT A 4S STREET

Lorde, Solar Power


Egyre többet hallani a gyergyószentmiklósi formációról, népszerűségük mára már vitathatatlan és ha nincs ez az év a maga rossz hatásaival a koronavírus miatt a zeneiparra, akkor biztos, hogy a 4S Street is szép lassan a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplőjévé válik. Ha mindez már a múlté lesz, biztos, hogy sokat fogunk hallani róluk. Fülöp Lórándot a zenekar gitárosát kérdeztük a 4S Street legaktuálisabb dolgairól.

https://www.youtube.com/watch?v=YO5dTso39jQ

Hamarosan beszélünk a ’Honnan jöttél’ c. új dalotokról is, de azért kezdjük azzal, hogy akik esetleg nem ismerik a csapatot, azoknak mutassuk egy picit be. Ugye két évvel ezelőtt alakult a csapat, foglaljuk össze ezt az elmúlt két évet, mert azért eléggé mozgalmas és sikeres is volt. Hogy indult ez a csapat?

Fülöp Lóránd: Hát az elmúlt két év most már gyakorlatilag szinte három, és addig mondtuk, hogy kettő, hogy észre se vettük, hogy ez az év úgy eltelt, hogy gyakorlatilag nem történt semmi. 2018 január-februárjában raktuk le a zenekar alapjait, akkor találkoztunk először a srácokkal. Mindannyian voltunk más-más formációkban, de végül is egy beszélgetés alkalmával valahogy úgy hozta a sors, hogy ez a zenekar kovácsolódott össze. Az első időszakban többnyire Erdélyben mozogtunk, aztán többé-kevésbé sikerült Magyarországra is áttörni úgymond, ez egy erdélyi zenekarnak mindig egy áttörésnek számít, és azt tudom mondani, hogy 2019-ben már elég gyakran megfordultunk magyarországi színpadokon is. Az idei év, az sajnos nem úgy sült el, ahogy szerettük volna, a dalok sem tudtak úgy megjelenni, ahogy azt elterveztük, de gyakorlatilag ez a két év elég volt arra, hogy azt tudjam mondani, hogy egy kiforrott csapatról és egy nagyon céltudatos munkáról tudjak beszámolni.

Kezdetben külső szövegíróval dolgoztatok. Manapság pedig már ha minden igaz, akkor ti jegyzitek a csapat szövegeit. Miért váltottatok?

 

Azt hiszem, hogy ez a külsős együtt dolgozás gyakorlatilag a legelső dalnál volt csak. Addig, ameddig négyen voltunk a zenekarban. Pár hónappal később csatlakozott hozzánk Mihály Csaba, aki egyébként dalszerző és szövegíró. Ő a zenekarnak ezt a gyengeségét úgymond, hogyha lehet így fogalmazni, ezt ő rögtön kompenzálta. És gyakorlatilag az ő érkezése óta azt hiszem, hogy az ’Egyszer Fenn’ megszületésétől kezdődően az összes dalt együtt írjuk.

A stúdiómunkálatok Gyergyóban történnek, vagy Magyarországra utaztok, hogy felvegyetek egy dalt?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a  Bagossy Brothers Company-val gyakorlatilag baráti kapcsolatot ápolunk és Lacikának, a Bagossy Brothers Company basszusgitárosának van egy saját stúdiója Gyergyószentmiklóson. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, akkor egy kis szobában vettük fel az első pár dalunkat, és tényleg dalról dalra épült a stúdiója, ami mostanra egy teljesen professzionális korszerű, minden igénynek megfelelő hangstúdióvá nőtte ki magát. Egyébként ők is ugyanitt dolgoznak, és gyakorlatilag tíz kilométeren belül bármikor mehetünk stúdiózni, és így működnek együtt a dolgok. Azt is hozzátenném ehhez, hogy éppen most is ott kellene, legyek, csak sajnos a járványügyi helyzet miatt nem tudjuk, hogy a zenekarból jelenleg valaki érintett-e a vírusfertőzéssel, még várunk a teszteredményre, ezért az e heti stúdiózást, azt sajnos le kellett mondanunk.

Ha már ugye említetted, a Bagossy Brothers Company-t, ugye ők is gyergyószentmiklósiak, Ti is azok vagytok, és hát két rendkívül sikeres csapatról beszélhetünk, ugye ugyanabból a városból. Szerinted van-e gyergyói titok, és ha igen, akkor mi az?

Most, hogyha még hazabeszélhetnék, akkor kiemelném a No Sugar, vagy a Teddy Queen zenekart is, akik szintén gyergyószentmiklósiak, mindannyian tényleg Magyarországon is kezdik megvetni úgymond a lábukat. Erről a titokról sokan kérdeztek már, de nem tudnék megfogalmazni semmit, hanem azt, hogy tényleg az összes zenekarban résztvevők, mármint akik ezeket a zenekarokat alkotják, valamilyen formában játszottak már együtt. Mindenki ismer mindenkit, és főleg a Bagossy sikerei láttán ők nagyon sok mindenkit elkezdtek ezzel inspirálni, és nagyon sokan fel akarnak nőni az ő szintjükre, és biztos, hogy egy etalonnak számítanak. Nyilván nemcsak ebben merül ki ez, de tényleg azt látom, hogy itt most van valahogy egy nyitás, hogy hangszert ragadjanak az emberek. Egyébként a székely ember azt szoktuk mondani, hogy az mindig egy találékony, kreatív ember volt. Most lehet, hogy pontosan ebben kell kimerülnie ennek.

Meg annyira jó kajátok van, hogy az valami eszméletlen, csak ezt így zárójelben. Nagyon sokat jártam Gyergyószentmiklós környékén, mondjuk, nagyon messze van, azt azért tegyük hozzá. De ettől független gyönyörű helyen vagytok. Viszont az lenne a kérdésem, hogy idén lett volna Budapesten az Arénában egy közös koncert Bagossyékkal, jól tudom?

Igen-igen. A legnagyobb szívfájdalmunk, hogy elmarad ez a koncert idén decemberben. Az új dátum most lett bejelentve, 2022. január 14. Egy kicsit messzinek tűnik, de valahogy eltelik.

Lehet új dalokat is írni közben. Tavaly jelent meg a ’Fellegvár’ című albumotok, és ha már mondtad, hogy stúdióban kellett volna ma is lenned, hogy haladtok a munkálatokkal?

Van egy íratlan célunk, hogy kétévente szeretnénk új nagylemezzel kijönni. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy a mennyiség a minőség rovására fog menni, nem, jelen pillanatban nem tűnik megerőltetőnek az, hogy két év alatt írjunk 10-12 dalt. Azt hiszem, hogy nem árulok el nagy titkot, hogyha azt mondhatom, hogy a második nagylemezünkre készülünk. A lemez már össze is állt, ezeket a dalokat csak rögzítenünk kell és terveink szerint, hogyha minden tényleg úgy tud működni, ahogy egyébként most nem működik, mert tényleg bárminek fogunk neki, zsákutcába futunk a vírus miatt. Nem tudom, biztos tudjátok, hogy itt Erdélyben és Romániában tényleg eléggé súlyosan érinti a koronavírus az embereket. Ennek ellenére mi tervezünk, és abszolút dolgozunk a lemezen. Azt gondoljuk, hogy nem lehetetlen az, hogy jövő évre megjelenik a második nagylemezünk.

Visszatérve még egy picit a történet elejére. Kezdetben feldolgozásokat is játszottatok, de nekem borzasztóan tetszett az, hogy nem ismert slágereket vettetek elő, hanem kevésbé ismerteket, hogy tulajdonképpen ne vigyék el úgymond a showt. Ez a tudatosság alapvetően jellemző rátok már a kezdet kezdete óta, minden téren?

Fülöp Lóránd: Abszolút, és pont én voltam az, aki ezt elleneztem először, a frontemberünkkel közösen. Alin amúgy egy nagyon céltudatos ember. A legelső megbeszélésünknél hangzott el az, hogy nem biztos, hogy szerencsés az, hogyha három perc sikerért a legnagyobb slágereket elkezdjük játszani, énekeltetni az emberekkel. Mert így fogalmazott akkor, hogy a dal végén a taps nem nekünk szól. Azt gondolom, hogy teljesen igaza van ebben, mert egy néző, egy hallgató tudat alatt is hasonlítgatni kezdi azt a dalt, amit már 15x hallott a rádióban, meg otthon, és amikor meghallja tőlünk, automatikusan lesz benne egy elvárás, egy ilyen hasonlítgatás, aminek vagy megfelelünk, vagy nem. Ezért olyan dalokat választottunk ki, amik tetszettek nekünk, műfajukban közel álltak hozzánk, jó dalok voltak, és mégsem voltak ismertek. És azt gondolom így, most így utólag visszagondolva, úgy, hogy a mostani repertoárunk az 100%-ban csak saját dalokból áll, hogy ez egy nagyon szerencsés döntés volt akkor, és szerintem egy hatalmas buktató lehet az induló zenekaroknak az, hogy slágerfeldolgozásokkal indulnak.

És ha már maradtunk a tudatosságnál, ennek tudható az be tulajdonképpen, hogy egy magyarországi menedzsmentje is van már a zenekarnak. Ez hogy működik? Van egy erdélyi menedzsment Gyergyón, és van egy magyarországi menedzsment?

A menedzsmenti kérdés úgy néz ki, hogy amikor elindultunk Erdélyben, akkor gyakorlatilag mindent mi csináltunk. A koncerteket mi szerveztük le, zenekari pénzből saját kisbuszt vettünk, tehát minden olyan feladatot elláttunk, amit magunk körül tényleg el tudtunk akkor. A magyarországi karrier úgy kezdődött, hogy van egy hozzánk közel álló személy, aki elkezdte a zenekar dolgait szervezni, aki tényleg nagyon sokat hozzátett a zenekar sikereihez. Az elmúlt hónapokban sikerült végre megállapodnunk a Mistral Music-kal, azt gondolom, hogy most egy nagyon komoly együttműködés fog elkezdődni velük, ami remélhetőleg látványos gyümölcsöt fog hozni az elkövetkező években.

https://youtu.be/JML5RUA7cNk

A ’Honnan jöttél’ című dalotok tulajdonképpen annyira nem is új szerzemény, de mégis ugye egy picit az mivel az idei évet átírta maga a koronavírus, ezért ennek a bemutatása egy picit csúszott. Tegyük rendbe itt a dolgokat.

Ez a dal tulajdonképpen az első lemezre íródott és nyár elején terveztük kiadni. Aztán itt nagyon szigorúak lettek a szabályok, kijárási tilalom volt, nagyon szigorúan volt véve, nem nagyon tudtunk haladni. Végül hogyha láttátok a videoklipet, akkor a nyár folyamán kilopóztunk a nagyobb erdélyi fesztiválhelyszínekre, és ott tulajdonképpen felléptünk közönség nélkül. Így valamikor nyár végén jelent meg az eredeti tervezett nyár eleji premier helyett.