Interjú

Soulwave: „A magánéletünket nem feltétlenül kell a kirakatba rakni, hiszen zenekarként a zenénk fontos elsősorban!”

Lorde, Solar Power


A Soulwave-et 2007-ben alapította Fodor Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi: nagy ívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva. Több sikeres dal után a valódi áttörést a “Mindent elhittem” című szám hozta meg a zenekarnak 2016-ban. Legnagyobb slágerük a „Kalandor’ a Dal 2017-es döntőjéig jutott. A Soulwave igazi ereje azonban a koncertezésben rejlik: a csapat az összes jelentős nyári fesztiválon színpadra lépett, és könnyedén csinálnak teltházas klub bulikat szerte az országban. Május 3-án a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyén lehet szurkolni a bandának, ráadásul pénteken debütált új lemezük is! Fodor Mátéval a debreceni koncertjük alkalmával beszélgettem a Roncsban.

Pénteken jelent meg az első albumotok. Mesélnél erről!

Máté: A lemez gyakorlatilag 2015-2018-as időszakot foglalja magában. Elég sok kislemezünk és  videóklipes dalunk volt már, s ezt próbáltuk egy lemezzé gyúrni.  Ehhez készültek még új dalok, illetve régebbiek is vannak rajta, hiszen a Szélcsend például 2014-ben jelent meg. Ez számunkra egy nagy mérföldkő, hiszen végre sikerült egy nagylemezzé gyúrni mindezt.

És mi a helyzet az album címével?

Máté: Nincs címe. Az a helyzet, hogy nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy kell-e külön lemezcím. Sokszor egy tök független címet vagy az egyik slágernek a címét adják az albumnak. Én egyiket sem tartottam olyan kézenfekvőnek, mert ez egy ilyen három-négy éves időszakot ölel fel és gyakorlatilag ez a Soulwave lemez maga a Soulwave. Elképzelhető, hogy a második lemezünk már egy sokkal  koncepciózusabb album lesz és ezért könnyebb lesz címet kiválasztani hozzá.

[caption id="attachment_5625" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

12 szám van az új albumon és négy dalhoz még nem jött ki klip. Elmondanád milyen sztorija van ezeknek vagy épp, hogy és miért kötődsz hozzájuk?

Magam Maradtam: Erre szerettem volna videóklipet forgatni, mert egy nagyon személyes hangvételű dalszöveg, történet. Ezzel a dallal tudunk a legbensőségesebb hangulatot teremteni a koncerteken. Érdekes a Magam Maradtam kapcsán nagyon sokat beszélgettünk a rendezőnkkel, aki most már a hatodik klipünket forgatta. Neki ez volt a személyes kedvence és fölvázolta, hogy milyen szenvedős történet lesz benne, kesergés és ezzel meg kell fogni a néző szívét. Nagyon jól elképzelte, de végül úgy alakult, hogy a Hazakísérleket hozzuk ki, mert arra kész volt a klip és megbeszéltük, hogy elengedjük ezt a sztorit és majd hozok hasonlóan szomorú dalt.

Ködfátyol: Ezzel szoktuk elkezdeni a koncerteket, mert egy  tök jó indítást ad az egész bulinak.

Sose bánd: Ez is nagyon érdekes történet, mert ezt is áthangszereltük, mint a Hazakísérlek című számot. Próbáltunk ebben a dalban sokkal nagyobb arányban elektronikus hangszereket használni (dob, szintetizátorok). Ez egy kísérletezős dal és nagyon szeretjük.

Mindenki Szelíd: 2014-ben, mikor a Szélcsend megjelent, akkor jött ez is ki. Felkerült annak idején a Youtubera egy háttérképes lyric videó formájában.

Több klip már nem fog készülni ezek közül valamelyikhez?

Máté: Most, hogy megjelent ez a lemez lezártunk egy időszakot. Szeretnénk ősszel már egy-két új dallal kijönni, amihez új videóklipek készülnek. Most már nem szeretnénk visszanyúlni ehhez a lemezhez.

[caption id="attachment_5065" align="aligncenter" width="650"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

Én úgy tudom, hogy a mostani albumtok előtt már megjelent korábban egy angol nyelvű lemezetek 1975 címmel.

Máté: 2007-ben alakult a zenekar, de az eredeti felállásból már csak ketten vagyunk Ádámmal a gitárosunkkal és az a nagylemez 2010-ben jött ki, ami még egy kicsit angol vintage rock és garage rock stílusú volt. Mai napig szeretjük és büszkék vagyunk rá, de az ott még szárnypróbálgatás volt a zenekar részéről, illetve megnéztük, hogy mire vagyunk képesek három év együttlét után. A most megjelent lemezünk sokkal inkább már a Soulwave azt a képét mutatja, ami a valódi arcunk.

Kanyarodjunk vissza az aktualitásokhoz. Szerdán megjelent a Hazakísérlek című számotokhoz is egy klip, ami szintén megtalálható az új albumon!

Máté: Az az érdekesség ebben a klipben, hogy ezt a klipet a Kalandorral együtt forgattuk, még a dalnak egy két évvel ezelőtti verziójára. Viszont az az igazság, hogy nem voltunk annyira megelégedve a számmal. Gyakorlatilag két éven keresztül próbáltuk átgyúrni, átformálni ezt a dalt, hogy elnyerje a mostani végleges formáját és végül 2 év után megjelent klippel együtt.

8 klipetek jelent meg az elmúlt egy évben. Szerettek klipet forgatni vagy inkább promóciós kényszerként élitek meg?

Máté: Magát a forgatást nem is kényszerként éljük meg, csak az kicsit idegen közeg számunkra. Forgatni mindig egy teljesen más szituáció, mint mondjuk színpadon állni. Viszont az az igazság, hogy én személy szerint annyira vizuális típus vagyok, hogy sokszor, amikor már a dalt megírom, akkor elképzelek hozzá egy videóklipet is. Nem mindig ugyanaz a végeredmény, mint ami az én fejemben megszületik, de nagyon sokszor megvalósítjuk. Én nagyon szeretem, ha a kettő egyszerre meg tud jelenni. Ami különösképpen érdekes, hogy a különböző dalainkhoz a hallgatóink milyen történeteket tudnak párosítani saját élettapasztalataik alapján és hogy ez a klippel mennyire egyezik. Úgyhogy én ezt nagyon szeretem csinálni, a reakciókat is szeretem. Eddig pozitív volt a visszajelzés.

[caption id="attachment_5629" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

Úgy tűnik szoros a kapcsolatotok a rajongókkal, pedig a magánéleteteket nem osztjátok meg a közösségi oldalakon. Hogy tudjátok mégis közvetlenebbé tenni a kapcsolatot a rajongókkal?

Máté: A zenekarral már a legelején megbeszéltük, hogy a magánéletünket nem feltétlenül kell a kirakatba rakni, hiszen zenekarként a zenénk fontos elsősorban és nem feltétlenül az adott személyek, akik a zene mögött állnak. Úgy próbáljuk tartani a kapcsolatot a rajongókkal, hogy igyekszünk minden megkeresésre válaszolni. Próbálunk közvetlen hangulatot megteremteni a koncerteken és nagyon sokszor fellépések után ott maradunk és beszélgetünk a közönségünkkel. Gyakorlatilag nekik köszönhetjük, hogy a zenekar létezik. Ha nem lennének, akkor mi is gyakorlatilag a négy falnak zenélnénk. Tudom, hogy ez közhely, meg elcsépelt, de igyekszünk nem csak szavakban, de tettekben is ezt kifejezni.

[caption id="attachment_5626" align="alignnone" width="960"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

Bekerültetek a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyébe. A számok alapján nektek illetve a Byealex és a Slepp zenekarnak jósolják az első helyet a közösségi oldalak lájkolói, követői és a Youtube megtekintések nagy száma alapján.

Máté: Szerintem ez nem jelent általában túl sokat. Mikor mi felléptünk a Dalban, az egy hasonló szituáció volt, csak akkor mi álltunk más helyzetben. Amikor a továbbjutás a közönségen múlott, akkor sokkal több olyan előadó állt ott, akik ismertebbek, nagyobb Facebook vagy Instagram követőtáborral rendelkeztek és mégis valamiért mi sokkal jobban meg tudtuk szólítani a mi közönségünket. Én azt gondolom, hogy erre alapozni abszolút nem lehet. Nyílván van egy elég erős közönségbázisunk, akiket igyekszünk aktivizálni. Most azon múlik majd, hogy mennyire tetszik nekik a produkció, mennyire elégedettek a zenekarral. Ez nagyon jó visszajelzés lesz megint, hogy jó úton haladunk-e vagy valamin érdemes-e változtatni.

Van már valamilyen kampánytervetek, amivel ösztönözni fogjátok a rajongókat, hogy rátok szavazzanak?

Máté: Mi is csak az adott platformokat tudjuk használni, mint a Facebbok, Instagram és ott élőzés, bejelentkezés… Olyan különösen nagy dologgal nem készülünk, tehát nem fogom egyesével felhívogatni a rajongókat, hogy szavazzanak ránk, nem lesz óriásplakát lelógatva a Lánchídon, hogy szavazzanak a Soulwave-re.

[caption id="attachment_5627" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

Nagyon sok díjat lehet nyerni. A nagyszínpados fellépések mellett showcase fesztiválokra is kijuthat a győztes zenekar. Nektek mennyire céltok külföldre is nyitni?

Máté: Mi amikor elkezdtünk zenélni 2007-ben a zenekarral, akkor az volt a célunk, hogy nemzetközi rocksztárok legyünk. Akkor láttuk, hogy mennyi nehézséggel jár ez, amikor elkezdtünk külföldön turnézni. Sokat koncerteztünk Európán belül és igazából láttuk a nehézségeket: klubokba kevesen jönnek be, van ahol tényleg teltház volt, de általában ez a helyszínen múlott. Nem azért mentek be az emberek, mert annyira kíváncsiak voltak a zenekarra, hanem csak bulizni akartak egy jót. Teljesen más külföldön a bulikultúra mint itthon és én abból azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy nem feltétlenül kell nekünk erőltetni ezt a dolgot. Természetesen vannak olyan zenekarok, akiknek sokkal jobban áll, hogy angol nyelvű dalokat írnak és külföldön játszanak. Mi valamilyen szinten az útkeresés végén, amikor elkezdtünk magyar dalokat írni, akkor találtuk meg igazából önmagunkat és akkor találtuk meg a közönséget is itthon. Nekünk ez jelenleg sokkal fontosabb és erre próbálunk építeni.

[caption id="attachment_5628" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Soulwave FB[/caption]

Magyar dalokkal sokkal jobban meg lehet fogni a magyar közönséget?

Máté: Szerintem igen. Én folyamatosan azt éreztem, amíg koncerteztünk, hogy elbulizgatnak az angol nyelvű dalokra az emberek, de nem igazán tudják magukat átadni a számoknak.  Ahogy megjelent az első magyar dalunk akkor egyből több százan énekelték velünk  és ez egy teljesen új élmény volt. Onnantól nem volt visszaút és számomra nem volt kérdéses az, hogy nekünk ezt az utat kell végig járni, aminek lehet, hogy mondjuk most a negyedénél tartunk, de folyamatosan próbálunk fejlődni és jobb dalokat írni. Nekünk ez most a prioritás.

 Mennyire érzitek hasznosnak az NKA és Hangfoglaló támogatásait?

Máté: Szerintem ez elsősorban olyan zenekaroknak hasznos, akik nem feltétlenül tudják kitermelni azokat az anyagi javakat, amelyek szükségesek egy videókliphez, egy stúdiózáshoz. Nekünk is volt ilyen időszak és ez mindenkinek egy nagyon jó lehetőség, érdemes pályázni. Mi is éltünk ezzel a lehetőséggel, nyertünk is. A Nehezen múlik videóklipünk jött ki NKA-os támogatással.

Az új albumot itt meghallgathatjátok Spotyn:

hirdetés