Interjú

Belau: „Évek óta vágyakoztunk egy ilyen koncertre!”

nincs kép


A 2015-ben alakult Belau üzenete egyszerű: próbáljunk meg kiszakadni a hétköznapi nyüzsgésből és igyekezzünk megélni a pillanatot. Debütáló daluk 2015. végén látott napvilágot, Island of Promise címmel, és bekerült az Aranyélet című HBO sorozatba, a Deezer Magyarország szerkesztőinek az éves kedvencei közé, az Index legjobb 2015-ös dalai közé, előszeretettel játszotta a Petőfi Rádió is. A hozzá tartozó kisfilm megnyerte az első magyar Klipszemlét és számos magazinnál bekerült az év legjobb klipjei válogatásba, nézettsége több, mint 500 ezer megtekintésnél jár. 2016 Novemberében jelent meg „The Odyssey” című bemutatkozó lemezük, amely lemezbemutató koncertjüket az A38 Hajón tartották dupla teltházzal. Az album Fonogram-díjat nyert az év elektronikus zenei lemeze kategóriában. Az első nagylemezükhöz tartozó remix EP egyik dalát a BBC Radio 1 is lejátszotta. 2017-ben felkerült a zenekar az EBBA listára egyedüli magyarként. A Belau két év alatt több, mint 110 koncertet adott 15 országban, olyan fesztiválokon, mint a Eurosonic, az SXSW, a Reeperbahn, a Sziget, az Untold, vagy a Balaton Sound. Idén pedig a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató jelöltjei között van a banda. Kedves Péterrel és Buzás Krisztiánnal beszélgettem.

Milyen érzések kavarogtak bennetek, mikor megtudtátok, hogy bekerültetek a Nagy-Szín-Pad jelöltjei közé?

Peti: Természetesen nagyon örültünk. Pont Szlovéniába mentünk egy koncertre, amikor megkaptuk az e-mailt, hogy bejutottunk. Ahhoz, hogy megugorjunk egy újabb szintet ez elengedhetetlen volt , úgyhogy örülök, hogy így gondolta a szakma. Ez minket is hajt a későbbiekre nézve, hogy egyre jobb és jobb produkciót hozzunk létre.

Mit adhat nektek ez a verseny?

Krisztián: Azt gondolom, hogy ez egy olyan szintlépés lesz, amire most pont szükségünk van. Ha most végig nézzük az összes fellépő névsorát, akkor láthatjuk, hogy mi még a kisebb produkciók közé tartozunk, alulról léptünk be ebbe a közegbe és nagyon bízom, hogy mikor vége lesz, több szinttel magasabban leszünk.

Az előző évekből kiderült, hogy mennyire fontos jó kampányt összerakni a versenyre. Nektek van már valamilyen stratégiátok, amivel felhívjátok majd a figyelmet magatokra?

Peti: A legfontosabb, hogy adjunk egy nagyon jó koncertet és készüljünk sokat. A kampány illetően még kiforrott ötletünk nincsen, de vannak már ötletmorzsák, ami egy-két héten belül majd körvonalazódik.

Krisztián: Egy újragondolt zenei szettel készülünk, illetve igyekszünk meghívni több olyan vendéget is, aki már ismerős bizonyos dalainkból. Lesznek új dalok is és erősebb látványvilággal is készülünk, ami azt gondolom, hogy emlékezetesebb lesz, mint az eddigi Belau koncerteknek.

Több showcase fesztiválon is voltatok már mennyire tudtátok ezeket kamatoztatni? Melyik adta a legnagyobb löketet?

Peti: Szerintem már 5-6 ilyen fesztiválon játszottunk.  Ez fontos lépés egy külföldön érvényesülni próbáló zenekarnál, de ez nehéz. Az biztos, hogy a legjobb az Eurosonic volt, annak volt talán a legnagyobb visszhangja, meg ott adtuk a legjobb koncertet. De egyelőre úgy néz ki, hogy mindegyikből profitálunk.  Legutóbb Amerikában voltunk az SXSW-n, nyilván arról tudunk a legkevesebbet mondani, mert ott még tárgyalások vannak. De az Eurosonic kapcsán például meghívtak minket több helyre is játszani. Vannak reklámzenés szerződések is kilátásban, meg több koncertszervezővel is kapcsolatba kerültünk.

Felléptetek a Halott Pénz turné két állomásán, így Debrecenben és Budapesten is játszottatok, ráadásul teltház előtt (12 ezer fő).

Krisztián: Felemelő érzés volt. Nagy felelősség is, amit nagy izgalom előzött meg részünkről, de bízunk benne, hogy sikerült megugrani azt a szintet, amit a Halott Pénz is várt tőlünk, meg ami a közönséget is örömmel töltötte el. Sok pozitív visszajelzés volt. Most már van három igazi nagyszínpados tapasztalatunk. Eddig ez volt a legnagyobb és a legmeghatározóbb emlék, különösen azért, mert mindannyian kiskorunk óta vágyakoztunk egy ilyen koncertre, amikor egyszer az arénában játszunk teltház előtt, ez most megtörtént.

[caption id="attachment_5378" align="alignnone" width="2048"] Papp László Sportaréna[/caption]

Mi a következő lépés a zenekar életében?

Peti: Most a Nagy-Szín-Padra koncentrálunk. Nyáron is játszunk külföldön és Magyarországon is a nagyobb fesztiválokon. A legfontosabb, hogy ezzel párhuzamosan készítjük az új lemezt, ami októberben fog megjelenni és október 6-án lesz a nagyszabású lemezbemutató koncertünk az A38-on. Arra már a Nagy-Szín-Pad koncert a fő próba  vagy az előszele, bár teljesen más lesz a két szett. Illetve remélhetőleg egy hónapon belül kijön a legújabb klipünk, amit már nagyon várunk, mert a dal már kész. Az egyik kedvenc osztrák zenekarom, a Leyya énekesnőjével készült közösen ez a dal. A következő lemezen már elsősorban nem magyar közreműködőkkel, hanem külföldiekkel dolgozunk együtt. Ez az első ilyen dal, úgyhogy örülünk, hogy ez is hamarosan kijön.

Ilyenkor mennyire szóltok bele a videóklipbe?

Krisztián: Ha már dolgoztunk az adott rendezővel és gördülékeny volt az adott munka, akkor jobban átadjuk a dolgot és mi csak egyfajta kontrollt gyakorlunk. De volt már olyan is, hogy mi jöttünk az ötlettel.

Fotók: Belau FB

 Nagy-Szín-Pad! elődöntő Belau + ByeAlex és a Slepp - Május 4.

hirdetés