Interjú

A BARÁTSÁG ÉS A HOOLIGANS - INTERJÚ

Lorde, Solar Power


Sokan nem is tudják, hogy a Hooligans tagjai bizony rendesen alulról kezdték a zenei pályafutásukat, nem hullott ölükbe a siker és a csillogás, rendesen megküzdöttek minden egyes rajongóért. A felszín lehet a „Királylány”, de attól azért sokkal többet adnak, elég csak a koncertjeiket megnézni, ha bármikor is kételkedtél bennük, utána tuti nem fogsz. Ott van még az a rock ’n’ roll. Időközben eltelt 20 év, emlékezetes jubileumi évnek nézünk elébe, melyről a zenekar dobosát Kiss Endit kérdeztük.

  • Nem akármilyen pillanat egy zenekar életében, amikor elérik, hogy 20 évesek lesznek. Nyilván sokan felteszik a kérdést, hogy milyen érzés – ami tényleg nagyon bagatell kérdésnek tűnhet, viszont tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen érzés kavaroghat ilyenkor bennetek, mert hát azért, a 20 év, az 20 év.

Így van. Hogy komolyan válaszoljak rá, nyilván boldogsággal tölt el, hogy mint Hooligans együttes 20 éve kitartunk egymás mellett, és az is nagyon fontos, hogy a közönség is ennyi ideje kíváncsi ránk, valamint közben azt is elmondhatjuk magunkról, hogy lemezeket gyártunk, videó klipeket készítünk, turnézunk mindenhol, ahol igény van ránk, és meg tudjuk csinálni azokat a koncerteket, amit mi is szeretnénk. Úgyhogy köszönet mindenkinek, hogy idáig eljuthattunk, és boldogok vagyunk. Nem tudom megfogalmazni ezt, mert az ember, amikor elkezd zenélni – mi Tibivel (Tóth Tibi gitáros) ráadásul nagyon korán, 5 éves korunkban kezdtünk el – akkor nyilván nem tudtuk, hogy hova fog fajulni, mi lesz belőle. Az embernek, amikor volt magához való esze, akkor már úgy szerette volna a zenélést, hogy ne csak önmagának hobbi legyen, hanem tényleg el tudjon érni akár sikereket, vagy valamilyen nagyobb dolgot, amit kitűzött magának célként. Ezért is mondom, hogy hatalmas boldogság az egész.

hooligans_10-600x600

  • Jó, hogy említetted, hogy az óvodában elkezdődött. Az egy dolog, hogy 20 éves a Hooligans zenekar, de azért ti jóval régebb óta ismeritek egymást. Tóth Tibivel, Csipával sok tekintetben a ti életetek egy vágányon halad. Együtt mentetek fel Pestre, együtt kezdtétek el a Hooligans-t. Gyakorlatilag egy olyan közösség a tiétek, ami tényleg úgy tűnik, hogy megbonthatatlan, és ennek a kapcsolatnak egy fontos állomása ez a 20 év.

Ahogy Te is mondtad, a barátság nagyon-nagyon fontos dolog benne mindig, akármi is történik, vagy akármiről is beszélgetünk, bármilyen dologról. Hogyha az nem tartana ki, és mondjuk, utálnánk egymást, vagy megromlott volna a viszony, akkor nem tudnánk együtt zenélni, és főleg úgy, hogy mi egy buszban utazunk, össze van kötve az életünk, néha többet találkozunk egymással, mint az egész családunkkal. Aztán van pár hónap, amikor kicsit kerüljük egymást, főleg amikor év eleje van, és akkor másfajta felkészülés van, próbák, stúdió, de akkor is együtt vagyunk. Viszont mi egy 40 éves barátságot is ünneplünk, ezzel az eseménnyel.

Hooligans-Endi2

  • Meg tudjátok még lepni egymást?

Mivel egyre hülyébbek vagyunk, és nem egyre normálisabbak, ezért még igen. Még mindig történik egy-egy újabb kaland, amikor a fejünket fogjuk egymás miatt, vagy egymás cselekedete miatt, de egyébként is. Ahogy Te is mondtad, miközben egy vágányon haladunk, eközben azért, mikor felnőtt korúak lettünk, akkor még is csak mind a hármunkat, elvitt más irányba az élet. Például olyan értelemben is, hogy sokáig együtt laktunk, aztán úgy döntöttünk, hogy ennek meg kell szűnnie, mert a zenekar rovására is mehet, mert akkor már tényleg a 24-ből, 48 órát vagyunk együtt. Aztán mindenkinek kialakult a saját kis élete Budapesten, és mindenki egy kicsit másabb lett. Nekem ugye van három lányom, úgyhogy én be vagyok osztva ilyen értelemben. Tibinek, meg Csipának nincsenek még gyerkőcei, így ők egy kicsit szabadabbak. Persze én is szabad vagyok, de nekem igenis van teendőm. Múltkor is rohantam egy riportra, onnan haza a gyerekkel edzésre, aztán utána mindenki csinálja a maga kis dolgát. Nekik azért, amikor jövünk haza turnéból, nem biztos, hogy másnap reggel fel kell kelniük a gyerekek miatt. Úgyhogy mindenkinek másabb egy kicsit az élete, de két nagyon fontos dolog összeköt minket. A barátság és a Hooligans.

  • Tulajdonképpen már tavaly megkezdtétek az ünneplést, hiszen az első albumotoknak volt egy újra kiadása. Nyilván várjuk, hogy mivel rukkol ki idén a csapat.
Hooligans-Aranylemez

Az ünneplést egyébként már elkezdtük tizenéves korunkban, azóta is ünnepeljük, és ha nem is éppen ezt a 20 éves évfordulót, akkor is van mindig mit ünnepelni. Igen, tavaly megjelent az első lemezünk, amit 20 évvel ezelőtt adtunk ki az egyik barátommal magánkiadásban. Akkoriban csak pár ezer darabot lehetett nyomtatni, és tavaly úgy döntöttünk, hogy akkor kiadjuk ismét a ’Nem hall, nem lát, nem beszél’ című albumunk, és párosult hozzá, másik 4 dal. Ugyebár most elérkeztünk a 20 éves évfordulóra, és ennek apropójából pedig tavaly év végén elkezdtük az új lemezünket csinálni és pontosan ma (június 7.) jelent meg, a címe: „Igaz történet”. Ami még fontos, hogy jönnek a nyári őrületek, és november 12-én lesz ennek a megkoronázása Budapesten a Papp László Sportarénában.

  • Ez egy igen komoly vállalkozás lesz, de ez nektek nem újdonság, hiszen folyamatosan járjátok az országot. Beszéljünk az új albumról, az első kislemez dal egy nagyon szép szerzemény, címe az, hogy „Apám”. Ahogy olvastam, valamint Ti is beszéltetek arról, hogy ez abszolút különösen megérintett titeket, már amikor íródott, már amikor a felvételek készültek.

Hooligans- Igaz történetAz anyukákról már nagyon sok dal volt, persze nem mondom azt, hogy az apukák el vannak felejtve. Ennek függvényében is íródott ez a dal, illetve mindenkinek van erről egy sztorija. Van akinek nagyon jó apukája van és minden rendben, vannak benne rosszabb sztorik is, hogy elvesztette az apukáját valaki. Mindenféle téma, sztori van benne. Összességében az a lényeg, hogy színes lemezt csináltunk, talán még színesebbet, mint amit szoktunk, nagyon karakteres dalokat sikerült írni Tibinek, és a szövegíróknak is. Minden ilyen lemeznél elmondja az ember, hogy nagyon szereti, nem szereti, de akár hogy is van, véleményünk szerint az egyik legerősebb albumot sikerült kiadni, megjelentetni, megírni. Úgyhogy várjuk a visszajelzéseket majd az emberektől, ugyanis a reakciókra nagyon kíváncsiak vagyunk, és bízunk benne, hogy nagyon sokan fognak így érezni, mint ahogy mi tesszük.

https://www.youtube.com/watch?v=7olDUr9MN2Y  
hirdetés