Hírek

Mindennek el kell múlnia – ma 20 éve halt meg George Harrison

2001. november 29-én, épp húsz éve távozott George Harrison

2001. november 29-én örökre elhagyta a Földet George Harrison, a csendes Beatle. A verseny a mai napig azon megy, hogy John Lennon vagy Paul McCartney érdeme nagyobb-e a Beatles kapcsán (milyen ostoba dolog, hiszen a feloszlás utáni időszak szépen bebizonyította, hogy a varázslat csakis együtt működött igazán), miközben Harrison szép lassan felnőtt hozzájuk.

Míg a debütáló lemezen (Please Please Me, 1963) egyetlen dalt sem szerzett, az ugyanabban az évben megjelent With The Beatles albumon már összehozott egyet, ez volt a Don’t Bother Me. Az 1964-es A Hard Day’s Night korongon ugyan énekelt egy dalt (I'm Happy Just to Dance with You), de az egy Lennon/McCartney szerzemény volt. Az ugyanazon évben megjelent Beatles for Sale lemezen szintén más dalát énekelte, ekkor egy feldolgozást (Everybody's Trying to Be My Baby).

A nagy előrelépést egyértelműen az 1965-os Help! album hozta el, erre már két dalt is írt (I Need You, You Like Me Too Much). Ezt sikerült megismételnie az ugyanazon év végén megjelent Rubber Soul-on is (Think for Yourself, If I Needed Someone). De ami ezután következett, az volt az igazi szintlépés: az 1966-os Revolver címűn övé lett a nyitódal (Taxman), ami már nem a szokásos kapcsolati témákat hozta, hanem erős társadalomkritikát, torzított gitárokat, metalba hajló szólót. Szintén ezen a lemezen szerepel Love You to című szerzeménye, amelyen indiai hangszereken játszik, de a sokak kedvence, az I Want to Tell You is a Revolver-en kapott helyet. A Revolver eleve egy hihetetlenül erős lemez lett, de itt már Harrison lényegében egyenrangú szerzőtárs volt, olyan erős darabokat hozott.

Bár az 1967-es Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band csak egy Harrison-dalt vonultatott fel (Within You Without You), szó nem volt kreatív visszaesésről, ott csupán túlságosan tudta McCartney, hogy milyen koncepció van a fejében. Ott még Lennon is kevesebb dalt hozott. Ebben az időszakban készült a Blue Jay Way című dala is, amely végül a Magical Mystery Tour EP-n jelent meg (az USA-ban ez is albumként értlemezett kiadvány volt).

Ezt követte az indiai utazás, ott tényleg nagyon sok dal megfogalmazódott benne, amelyek többsége meg is tudott jelenni az 1968-as, cím nélküli, de a rajongók és a zenekaron belül is Fehér Albumként (White Album) emlegetett dupla albumon. A Fehér Album már eleve négy zenész szólódalainak összeállítása volt, így ott minden eddiginél jobban kiérződött a megkomolyodó, felnövő Harrison dalszerzői képessége. Minden bizonnyal a While My Guitar Gently Weeps a legtöbb ember áltak ismert Harrison-dal erről az alkotásról, de a Piggies, a Long, Long, Long és a Savoy Truffle is fantasztikus darabok. Szintén ekkor került rögzítésre a Not Guilty (102 alkalommal vették fel, mégis lemaradt a lemezről) és a Circles.

A Get Back session alatt a zenekaron belüli feszültségek már nagyon magasak voltak, pár napra ki is lépett a zenekarból Harrison. Végül persze visszament, pár dalt közösen szereztek és két sajátot is hozzáadott a végül Let It Be címen megjelent albumhoz (I Me Mine, For You Blue).

Az utolsó közös lemezkészítés során valószínűleg legjobb Beatles-dalait írta meg: a Something és a Here Comes the Sun. Utóbbi jelenleg is a leghallgatottabb dala a zenekarnak a Spotifyon.

És ugye ezen a ponton indult a tényleges szólókarrier. Azért írom, hogy tényleges, ugyanis Harrison volt az első Beatle, aki szólólemezt adott ki. De nem ez volt az egyetlen elsősége: a Wonderwall Music volt az első filmzenealbum egy Bealtes-tagtól. Szintén az első album, amely az Apple kiadónál jelent meg. Sőt, ez volt az első Apple kiadvány, kereken három héttel a Fehér Album előtt, 1968. november 1-én jelent meg. Ezt 1969 májusában az Electronic Sound követte, amely 18 és egy 25 perces elektronikus dalt tartalmaz, amelyek egy Moog szintetizátorral készültek.

És csak mindezek után érkezett meg első igazi szólólemeze. Mármint olyan, amely a Beatles feloszlása után jelent meg és énekel is rajta. Ez volt a tripla korongos All Things Must Pass, amely a legtöbb vélemény szerint a Beatles-tagok szólólemezei közül a legjobb. Ötvenedik évfordulós újrakiadása épp nemrég jelent meg és újrahallgatva a robosztus anyagot, valóban toplistás dalcsokorról beszélünk.

Ezután persze neki is voltak jobb és kevésbé erős próbálkozásai, de igyekezett aktív zenész maradni, így kilenc további stúdióalbummal jelentkezett, bár a tizedik (Brainwashed) már csak posztumuszként tudott megjelenni.

Egészségügyi állapota a folyamatos dohányzás miatt már az előző évszázad végén romlani kezdett, sokáig küzdött a rákkal. 1999-ben egy őrült rajongó betört otthonába, ahol többször is megszúrta egy késsel. Ezt ugyan túlélte és amint erőre kapott, igyekezett befejezni a '80-as évek óta halogatott visszatérő lemezét. A rák elhatalmasodott rajta, így teljesen befejezni nem tudta, de azt fia az általa írt instrukciók segítségével befejezte. 

hirdetés