Hírek

Magyar zenészek a ma harminc éve megjelent Nevermind lemezről

1991. szeptember 24-én jelent meg a Nirvana második nagylemeze, a Nevermind. Az album három évtized elteltével sem veszített semmit frissességéből, hatása a zeneiparra megkérdőjelezhetetlen. De mint minden fontos lemeznél, itt sem egyértelmű, hogy mindenki szereti is. Megkérdeztünk néhány hazai zenészt, hogy nekik mit jelent ez a dalgyűjtemény.

1991. szeptember 24-én jelent meg a Nirvana második nagylemeze, a Nevermind. Az album három évtized elteltével sem veszített semmit frissességéből, hatása a zeneiparra megkérdőjelezhetetlen. De mint minden fontos lemeznél, itt sem egyértelmű, hogy mindenki szereti is. Megkérdeztünk néhány hazai zenészt, hogy nekik mit jelent ez a dalgyűjtemény.

Nagyon sok zenésznek írtunk, közülök tizenhatan válaszoltak. Mindenféle további felvezetés nélkül következzenek tehát a válaszok:

Bérczesi Robi (hiperkarma)

Tizenöt éves kezdő alternatív dalszerző-gitárosként, közvetlenül a megjelenése után, kazettán hallgattam meg először a Nevermind albumot és teljesen lenyűgözött mind az énekhang, mind a hangzás, mind a dallamvilág, de legfőképpen az a zseniális letisztultság, ami Kurt Cobain szerzeményeiből árad. A kedvencem a Lithium című szám, mert ebben érzem leginkább kedvenc zenekarom, a Beatles hatását. Mindent összevetve rengeteget tanultam ettől az albumtól és nagyon örülök neki, hogy éppen a megfelelő időben találtunk egymásra.

Fejes Tamás (Tankcsapda)

Sose szerettem.

Horváth Kristóf (Esti Kornél)

Életem első zenekarának első koncertje gimiben a Jóska udvarán volt és csak Nirvanát játszottunk. Persze azt se tudtuk , hogy kell behangolni a gitárt meg mit kell csinálni a színpadon, de az örök élmény, ahogy az utolsóként játszott Territorial Pissings közben óriás stroboszkópolás volt, én meg 8 centiről néztem a gitár nyakát mert semmit nem láttam a fényektől és azt se tudtam mit fogok. Azóta eltelt tizennyolc év, a Nevermind óta meg 30, de ezeknek a daloknak és az egész Nirvanának az ereje és jelentősége az örökkévalóságig ki fog tartani.

Krizso

Az első olyan művészettel összekapcsolható dolog, ami felborított bennem mindent és beletaszajtott az életbe. Ma is hallgatom és ugyanezt jelenti nekem.

Kozma Orsi

A Nevermind album alapköve a grunge műfajának, magán a stíluson belül is egyedit és meghatározót alkotottak. Kurt Cobain jelenlétével, stílusával, szövegeivel egyedi és megismételhetetlen szószólója volt generációjának. Emlékszem, amikor az MTV-n kijött az első klip a lemezről, mindenki felkapta a fejét, előtte ilyet nem lehetett hallani. Igazi zsigeri, ösztönös és őszinte zene született. Én amúgy inkább az Alice in Chains-t szerettem nagyon, de a Nirvana is nagy hatással volt rám.

 Lázár Ágoston (Esti Kornél)

Én a Nevermind lemezen tanultam meg dobolni, nem kis túlzással. Amikor még azt sem tudtam, hogy dobos leszek, egy két társasjátékból származó rúddal hadonászva próbáltam leszedni, hova üt éppen a dobon a hősünk, és itt jöttem rá, hogyan kell a lábaimat és a kezeimet külön kezelni. Azóta is a Dave Grohl-iskola a legmeghatározóbb a dobolásomban.

Lázár Domokos (Esti Kornél)

Az Esti Kornélban mindannyiunknak alapvető, meghatározó hatás a Nirvana és különösen a Nevermind lemez. A kezdetek kezdetén két dalt is játszottunk koncerteken erről a lemzről: a Come As You Are-t együtt üvöltötték velünk a gimis osztálytársak, a Territorial Pissings első próbájakor pedig ránk hívták a szomszédok a rendőröket. 10 évvel később egy koncerten a Breed-et is eljátszottuk.

Lázár Tibor (Žagar, Occam)

Elmentünk megnézni Seattle-ben Kurt házát. A ház mellett egy kis domb tetején van egy pad, állítólag ott sokat üldögélt, talán még gitározott is ott annak idején. Gyönyörű hely, elit környék, páratlan kilátás. Pont annyira nem illettek oda Kurt démonai, mint ő maga a showbizniszbe. A padba felvésve üzenetek, virágok, kis ajándékok, amik viszont nagyon is illenek egy korszak legnagyobb ikonjának emlékéhez.

Ligeti Gyuri (ex-Žagar, We Are Rockstars)

Nagyon nem az én világom ez a zenekar és ez az album, de meghajlok Cobain őszintesége előtt, amit visszahozott a zenébe és hogy nem követte az addigi kiegyensúlyozott amerikai rockzene sablonjait. Tehát ha a zene nem is tetszik ma sem, a hatása az egész zenei világra egyértelműen pozitív es ezért nem lehet nem pozitívan tekinteni rájuk. Cobain is iszonyúan szimpatikus volt nekem, mint ember.

Likó Marcell (Vad Fruttik)

Úgy tűnik a kisfiúnak nem volt fitymaszűkülete. Meg az,hogy milyen öregek vagyunk már. Egy viszonyítási pont lett - mint annak idején faterjaink amikor mondták,hogy a Jimi Hendrix, mi meg Nirvanazunk - bezzeg az én időmben... A Smells Like Teen Spirit-ben a titkos gitársáv - huhuhuhu. Kedvencem az In Bloom erről a lemezről, amit nevezhetünk generációnk Sgt Pepper's-ének.

Lukács László (Tankcsapda)

A maga zenei “egyszerűségével” egy addig alig ismert friss színt hozott az egyetemes rockzenébe. Az, hogy harminc év elteltével is méltatjuk, mutatja, mennyire fontos és évtizedeket meghatározó album a Nevermind.

Petruska András

A Nevermind az egyik kedvenc poplemezem. Igen, pop. A kontrasztos szerkesztésmód, a megjegyezhető dallamok és a magával rántó energia - ha más módokon is -, ugyanazt az izgalmat teremtik meg számomra, mint a Beatles vagy az ABBA slágerei.

Takáts Eszter

12 évesen főleg Guns N' Roses-t hallgattam, de mindenhol szembejött a Nevermind. Aztán jött a Nirvana Unplugged és akkor megszerettem. A mai napig része a zenei körforgásnak a zenéjük, rengetegen feldolgozták, merítettek belőle.

Tshabee

Olyan album volt, amit szívesen hallgattam többször is, bár sztem egy-egy számot jobban persze. Igazából ezt ismertem a legjobban. Jó volt látni, érezni, hogy - legalábbis innen nézve - azt csinálnak, amit akarnak, szabadon, főleg Kurt kifejezésmódja. Szívesen átéltem volna egy-egy szeletét, csak persze némi árnyoldallal jobban számoltam volna. Nekem akkor nagyon könnyen befogadható volt. 

Varga Ádám (30Y)

A mai napig az egyik kedvenc lemezem, rengeteget adott nekem, meghatározó tananyag. Kedvenc dalom a Lounge Act.

Vitáris Iván (Ivan & The Parazol)

Nekem mindig az ugrik be a Nevermind-ról, ahogy először mutatja az anyukájának, aki annyit mondd rá, hogy “felkészültél arra hogy mi fog jönni ezzel a lemezzel?”. A válasz sajnos inkább a “nem”, de mindenesetre ilyenek a korszakalkotó lemezek. 

 

hirdetés