Hírek

Itt az új Dal+Szerző magazin

Lorde, Solar Power


A tartalomból:

Körkérdés: Hogyan tovább? – Az elmúlt években a zeneipar legfőbb bevételi forrása a koncert lett. Ezt húzta keresztül világszerte a COVID-19 vírus megjelenése. Mostanra egyértelmű, hogy a helyzet tartós, így sokan kénytelenek egy újfajta berendezkedésre áttérni. De mit várhatunk ennek tükrében és úgy általánosságban 2021-től? Erről kérdeztek hazai zeneipari szereplőket.

Áfacsökkentéssel elkerülhető lehet egy 40 milliárdos ágazat összeomlása – summázhatjuk röviden a 2020 novemberi Music Hungary 2020 konferencia tanulságait. Az idén Veszprémben megtartott rendezvényen a járványhelyzet ellenére is nagyon sokan vettek részt, ebből is látszik, hogy a zenei szereplőknek szükségük van a szakmai párbeszédre és a közös kiútkeresésre a COVID-19 okozta válságból.

Címlapunkon Áron András. Apey zenéiben bárki megtalálhatja azt, ami neki szól: a sludgedoommetál rajongóit a LAZARVS szólítja meg, a country-blues hívei a szólólemezeket hallgatják rongyosra, és akkor még meg sem említettük a grunge-os Trilliont és a most éledező új formációkat. A dalszerző-gitáros 2020-ban Junior Artisjus-díjat kapott, vele készült nagyinterjú.

Sokan járunk olyan alkotók nyomában, akik a könnyűzenében a szabad alkotás és kifejezés, azaz az értékteremtés lehetőségét látták. Dalaik a mai napig működnek, és nem csak „az eredeti sztárfelhalmozásnak” köszönhetően. Ennek a megközelítésnek próbált a lap a mélyére látni az Artisjus-díjban részesült Hujber Szabolccsal.

Dupla évfordulót ünneplünk, születésének 145., halálának 60. évfordulóját. Egy sokoldalú ember, aki rengeteget tett a magyar zenééért, mellesleg a XX. század egyik legnépszerűbb magyar zeneszerzője. Ő Huszka Jenő, az Artisjus elődjének társalapítója.

A lapot ITT tudod megnézni digitálisan: https://issuu.com/artisjus/docs/dsz_034_web