Hírek

Máté Péter-díj a könnyűzenei és jazzelőadók elismerésére

Lorde, Solar Power


A kiemelkedő teljesítményt nyújtó könnyűzenészek elismerésével bővült az állami művészeti középdíjak sora. Az emberi erőforrások minisztere Máté Péter-díjat alapított, mellyel a díjazottak jogosulttá válnak az érdemes vagy kiváló művész elismerésre is. Idén először három személy részesülhet majd a díjjal járó jutalmakban március 15-e alkalmából.

„A könnyűzene és a jazz területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó előadóművészeknek Máté Péter-díjat alapítunk. Máté Péterről nevezzük el ezt a díjat, mert szeretnénk az elismerésünket és a megbecsülésünket kifejezni azok a zenei előadóművészek iránt, akik a mindennapjainkat zenével töltik meg” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a díj létrehozásáról tartott sajtótájékoztatón. A miniszter arról is beszélt, hogy az eddig meglévő zeneművészeti díjakban aránytalanság volt a komolyzenészek javára, a könnyűzenei előadók háttérbe szorítva, elvétve jutottak elismerésekhez. Ezt az aránytalanságot szerették volna kiküszöbölni, és nagyobb teret adni a könnyűzenében és a jazz műfajában alkotó hazai művészeknek.

A díj elnevezéséről szakmai javaslat alapján döntött a minisztérium: Máté Péter rövid pályafutása alatt kiemelkedően sokrétű munkát végzett, előadóművészként, zeneszerzőként, szövegíróként, hangszerelőként egyaránt alkotott, mindezt széles műfaji palettán. A díjat megítélő bizottság 5 tagja 4 évre kapott mandátumot: Frenreisz Károly, Kossuth-díjas magyar rockzenész, zeneszerző, Horváth Gergely rádiós szerkesztő, műsorvezető – a Hangfoglaló Program Kollégiumának tagja – Zsoldos Béla, a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszakának docense, Tóth Tibor, a Music Hungary főtitkára – ugyancsak a Hangfoglaló Program Kollégium tagja –, illetve egy további delegáltat vár a miniszter a Magyar Művészeti Akadémia részéről. A díjat először idén március 15-e alkalmából adják át három személynek. Ebben az évben már nem várnak jelölést, a Liszt Ferenc-díjra felterjesztett könnyűzenei és jazzelőadók közül kerülnek ki az első jutalmazottak. A díj emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár.

Balog Zoltán azt is kiemelte, hogy a könnyűzenei műfajért az elmúlt években is igyekeztek tenni. A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban 75 millió forinttal támogatja a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.-n belül létrejött Könnyűzenei Szolgáltató Iroda működését. A Hangfoglaló Program pedig négy év alatt 2,7 milliárd forintot adhatott állami forrásból a könnyűzene támogatására. Ezek a támogatások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy olyan színvonalú életművek szülessenek, amelyek érdemesek lesznek majd rá, hogy állami elismeréssel jutalmazzák értük a művészeket.

További hírek: https://hangfoglalo.hu