Hangfoglaló

Idén is lesz Fülesbagoly Tehetségkutató - Interjú Nagy Szabolcs főszervezővel

Lorde, Solar Power


Egy nagyszabású zeneipari összefogásnak köszönhetően, idén is lesz Fülesbagoly Tehetségkutató, a tavalyi évhez hasonlóan Debrecen, Budapest és Martonvásár ad majd helyet a könnyűzenei versenyeknek. Nagy Szabolccsal, a tehetségkutató főszervezőjével beszélgettünk.

Beszéljünk egy picit magáról a Fülesbagoly Tehetségkutatóról, azok kedvéért, akik még nem hallottak róla. Mi a verseny története?

Nagy Szabolcs: A könnyűzenei tehetségkutató 2017-ben indult Martonvásárról, induló zenekaroknak szól, könnyűzenén belül bármilyen előadó, együttes jelentkezhet. Lehet az pop, rock, jazz, metal, funky. Fontos, hogy saját dalaik legyenek, és elő is tudják adni azokat, hogyha bejutnak a döntőbe. 2019-ben budapesti helyszínnel is bővültünk, illetve tavaly óta Debrecenben is megrendezésre kerül a tehetségkutató.

Ha jól gondolom, ez egy elég hosszú folyamat, hiszen május 9-én veszi kezdetét a debreceni elődöntő, és már elkezdődött a versenyre való jelentkezés a fulesbagolyalapitvany.hu/tehetsegkutato oldalon. Meddig várjátok a jelentkezéseket, meddig lehet beadni?

Három tehetségkutatóról beszélünk, ezek különböző időpontokban vannak. Az első döntője május 9-én lesz Debrecenben a Nagyerdei Víztoronyban, a második július 11-én Budapesten, a Kobuci Kertben, a harmadik pedig Martonvásáron szeptember 11-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban. Értelemszerűen minél közelebb van egy tehetségkutató döntő, annál rövidebb a jelentkezési idő. Mind a háromra elkezdődött a jelentkezés, Debrecen tekintetében április 20. a határidő, hogy beadják a dalokat.

https://www.youtube.com/watch?v=5_f8D0XZvnI

Egy ilyen zenei tehetségkutatót a pandémiás helyzet is érint, ennek megfelelően a nyereményekben is történtek változások. A hagyományos díjak mellett lesznek egyéb irányú díjazások is. Melyek a hagyományos díjak, és mi az, ami most a pandémia miatt ugrott be a történetbe?

Igen, a hagyományos díjak között megmaradtak a fesztiválfellépések, koncertek, sajtómegjelenések, különböző tárgynyeremények. Igyekeztünk a pandémiás időszakra reagálni, és olyan nyereményeket is összegyűjteni, amik hasznosak lehetnek a koncertmentes időszakban. Rögtön Debrecenben egy nagyon nagy nyereményt bedobtunk, itt egy házi stúdiót lehet megnyerni, emellett online koncertezést, social media workshopot, videókészítést, tehát csomó olyat, ami ebben az időszakban is hasznos lehet a zenekaroknak.

Kik lesznek, kik vannak az ítészek között?

Szerencsére ebben az évben is kiváló szakemberek és zenészek mondtak igent a felkérésemre. A debreceni tehetségkutató döntőjében Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének a főtitkára lesz az egyik zsűritag. Aztán Kurucz Robi, a Petőfi TV felelős szerkesztője, Koczka Bori, a zeneszöveg.hu stratégiai vezetője, és Subicz Gábor, Artisjus-díjas zenész, Debrecen szülötte.

Van egy díj, amitől szívesen eltekintettünk volna. A Siklósi Örs Díjra gondolok, az idén februárban elhunyt AWS énekesre is megemlékeztek egy díj formájában.

Így van. Örs megkerülhetetlen figurája a magyar könnyűzenének, ezt szándékosan jelen időben és nem múlt időben mondom. A dalai tovább élnek, a videók, a kiváló előadásmódja, zseniális frontember volt, ennek az emléke mind velünk maradt. Én sajnos nem ismertem Őt személyesen, jó pár e-mailt és telefont váltottunk egymás közt, és mindig nagyon kedves volt velem, és mindenkitől ugyanezt hallottam, hogy egy nagyon-nagyon jószívű fiú volt. Egyértelmű volt, hogy valamilyen módon szeretnénk róla megemlékezni. Megkerestem a zenekart, illetve a hozzátartozókat azzal az ötlettel, hogy szeretnénk Siklósi Örs Díjat átadni mind a három tehetségkutatón a legjobb frontembernek. Erre az AWS zenekar tagjai is, illetve a hozzátartozók is azt mondták, hogy persze, csináljuk.

Van egy újdonság is a tehetségkutatóban, hogy öten kurzust tartanak majd egy-egy döntős muzsikusnak. Szerintem ez egy fantasztikus lehetőség.

Igen. Ez is egy reagálás erre a pandémiás időszakra, mert ugye online is meg tudják tartani a zenei kurzust. Lényegében öt zseniális zenészről beszélünk. Gereben Zita énekesnőről, Cséry Zoli zongoristáról, Fehérvári Attila basszusgitárosról, Lee Olivér gitárosról és Markó Ádám dobosról, ők fognak a kiválasztott egy-egy zenésznek pár órás kurzust tartani.

https://www.youtube.com/watch?v=sLb-Cj3oTps A 2019-es Special döntő

Mi a tapasztalat, az elmúlt években hány zenekar élt a lehetőséggel, hogy elinduljon ezen a tehetségkutatón? Gondolom, a mostanival kapcsolatban még nem tudtok végső számot mondani, de lehet-e látni, hogy emelkedik-e ez a szám, vagy csökken, a pandémiának is betudhatóan. Van-e ebben változás?

Tavaly szeptemberig nagyjából 800-850 zenekar jelentkezett a tehetségkutatónkra. Amikor tavaly március közepén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a szigorításokat, akkor mi is megéreztük ezt a jelentkezésben. Gondolom kevésbé mertek nevezni a tehetségkutatóra, volt egy szerencsére nem nagy, de érezhető visszaesés. Nagyon bízom benne, hogy idén sokan fognak jelentkezni, biztonságos körülmények között tudjuk megrendezni a debreceni tehetségkutatót. Igazából azzal számolunk, hogy a jelenlegi intézkedések május 9-ig fent lesznek tartva. A tehetségkutató döntője minimális létszámmal fog menni zárt körben, közönség nélkül. A zenekarok úgy váltják egymást, hogy nem is találkoznak egymással. Sajnos, most így kell ezt megoldanunk és hogyha maradnak ezek a rendelkezések, akkor a végén live stream-ben közönség és fellépők nélkül fogjuk az eredményt kihirdetni.

Nagyon reméljük azért, hogy ez nem így lesz. Tudjuk, hogy Debrecen, Budapest és Martonvásár ad helyet ennek a fantasztikus könnyűzenei versenynek, de ha jól tudom, lesz egy nagy döntő is, ahol szintén nagyon értékes lesz a fődíj.

Igen. A Fülesbagoly tehetségkutatók, lényegében állam az államban. A három Fülesbagoly tehetségkutató, az Öröm a zene tehetségkutató rendszernek a tagjai. Minden megyében, illetve határon túl is van több tehetségkutató, és minden egyes versenyből a nyertes bejut az Öröm a zene nagy döntőbe, ahol a legjobb együttesek megmérkőznek. A tét kétmillió forint, amit a Hangfoglaló program ajánlott fel, illetve egymillió forint hangtechnikai berendezés a Hangszeresek Országos Szövetségétől. Mi szerencsére büszkélkedhetünk azzal is, hogy az egyik zenekarunk hozta el tavaly a fődíjat, ugyanis a tavalyi debreceni nyertes, a Kontraszt együttes nyerte meg az Öröm a zene nagy döntőt is és a hárommillió forintot.

Egy ilyen tehetségkutató egy picit megrajzolja az országos zenei térképet is. Én arra lennék kíváncsi, hogy mely stílusok képviselői vannak leginkább jelen a tehetségkutatón?

Érdekes kérdés ez, valamennyire körvonalazódott. Nagy általánosságban az mondható el, hogy mindenféle zenei stílusból jelentkeznek, már ami a könnyűzenét illeti. Van jazz, rock, metal, funky, pop, minden stílus. Az most már jól látható, hogy Martonvásárra valamiért a finomabb zenék előadói jelentkeznek, Debrecen teljesen rock volt tavaly. Jelentkeztek más jellegű együttesek is, de szerintem olyan hetven százalék legalább rockzene volt. Budapesten meg teljesen vegyes a kép.

Ez nagyon érdekes. Mondjuk azon, hogy Debrecenben a rock, egyáltalán nem vagyok meglepődve. Viszont, ha valaki még most látja először azt, hogy van egy ilyen tehetségkutató, akkor mondjuk el, hogy hol is tud még jelentkezni és meddig.

Igen, tehát április 20-áig lehet jelentkezik a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutatóra. Minden információ fent van a fulesbagoly.blog.hu oldalon.

Burai Árpád és Gábor Bernadett