Hangfoglaló

A könnyűzene tanulásáról Debrecenben

Lorde, Solar Power


Könnyű/Zenét/Tanulni címmel közös konferenciát szervez az idén 30 éves Debreceni Rocksuli és az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja 2019. november 28-án a Debreceni Ifjúsági Házban.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program 2014-ben nyolc alprogrammal indult útjára. Azonban nagyon hamar kiderült, hogy a programot koordináló kollégium által felvázolt könnyűzenei életpályamodell nem kezdődhet az induló előadók támogatásával, hanem a zenetanulással, a hangszerek megismertetésével is törődnie kell. Részben ez indokolta a kilencedik alprogram elindítását, ami 2016 végén Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram néven kezdte meg munkáját

.A Hangfoglaló Program 9. alprogramjának legismertebb projektje az eddig harmincnégy városba – Debrecenben két alkalommal – ellátogató Hangszert a kézbe. A 140 könnyűzenei hangszert és eszközt felvonultató, interaktív kiállítás eddig közel 90 ezer látogatót vonzott. Emellett felállt a könnyűzenei oktatás helyzetével és lehetőségeivel foglalkozó Poptanítás munkacsoport is, amely 2017-ben egy nemzetközi kitekintésű konferenciát szervezet „Legyen a könnyűzene is mindenkié” címmel. Majd 2018-ban az ország több pontján – Egerben, Debrecenben, Budapesten, Pécsett és Tatán – tartott úgynevezett mini konferenciákat, szakmai találkozókat. Ezeknek az eredményeként indult el a Poptanitás blog, illetve szerveződtek a 2019. évi találkozók.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjának idei legnagyobb rendezvénye a 2019-ben harmincéves fennállását ünneplő Debreceni Rocksulival közösen szervezett Könnyű/Zenét/Tanulni című konferencia. A 2019. november 28-án, a Debreceni Ifjúsági Házban tartandó tanácskozás három panelban igyekszik felvillantani a könnyűzenei oktatás terén eddig elért eredményeket, a területet segítő külső kezdeményezéseket, illetve a témával foglalkozók előtt álló lehetőségeket és feladatokat. A konferencia mindenki előtt nyitott, aki tenni akar a hazai könnyűzenei oktatás fejlesztéséért, vagy érdeklődik iránta. A szervezők nem titkolt célja az is, hogy a téma iránt elkötelezett, munkájukkal az Alprogram tevékenységét segíteni tudó szakemberekre találjanak a debreceni konferencia által.