BLOG

Karanténutazás a koponyám körül - Görögh Attila online utazása

Lorde, Solar Power


Az elmúlt 42 évemben nem voltam annyit itthon, mint ebben a csodálatos 2020-ban.

Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire kifordult a világ, mint a labdarúgó válogatott menetelése. Évtizedekig kikaptunk mindenkitől. Disneyland volt talán az egyetlen, akiktől őriztük a veretlenséget. Ugye a férfiember, meccsnap alkalmával vagy elmegy a stadionba szurkolni, vagy beül a kocsmába és sűrű anyázások közepette konstatálja, hogy megint kikaptunk és mennyivel jobb szövetségi kapitány lenne ő, még így több liter sörrel a gyomorban is. 2016-ban már megízleltük milyen az, amikor nagy tornán ott a csapatod, de igen hamar elhalt a lendület. Szóval 30 évig fejlesütve ballagtam haza a meccsek után a kocsmából, erre jön egy pandémia, bezárnak a kocsmák, lehúzza a rolót a világegyetem és máris BL szereplés, válogatott sikerek… Nyilván azért, hogy véletlenül se álljon össze minden. Van végre foci, nincs kocsma. Amíg nem volt foci, addig dübörögtek a kocsmák.

Na de vissza a karanténutazáshoz. Utazásaim során mindig készítettem Rock and Roll útinaplót, amiben igyekeztem a zene oldaláról bemutatni az adott várost vagy országot. Ebben az ínséges időkben, amikor se koncert, se utazás és már a sarki közértbe sem mehetsz le kedvedre, muszáj elütnie az időt egy magamfajta utazásfüggőnek. Így tettem egyik este is és a koponyám rejtekében meghúzódó képzelőerőmet felhasználva online utazásba kezdtem a Google Earth segítségével. Elkezdtem összegyűjteni hova fogok elutazni ha végre nem kell úgy ülnöm otthon, mint egy guruló tévéfotelnek. Mert most ezekben az időkben hatványozottabban felértékelődik az élmények sokasága, amiket megélt az ember, amiken átesett, amiket eddig is úgy fogott fel, hogy ezeket soha senki nem fogja tudni elvenni. Mindig mondták nagyszüleink is, hogy tanulj fiam, az örökre a tied marad. És tanultunk. Ha nem is tankönyvekből és lexikonokból, hanem az út porából. Felszívtuk a sok sok élményt tüdőre, hogy most ezek adjanak nekünk plusz oxigént. Ahogy utaztam az online világban és eltévedtem ismerős és megjárt tájakra, éreztem az ott érzett illatokat, az ott szerzett barátok hátba veregetését vagy az elhúzódott éjszaka sörtől áztatott savanykás ízét.

Na de akkor utazzunk végre. Összeszedtem pár lemezboritó fotót, hogy hol készültek. Megszállottan szoktam kutatni utazásaim során azokat a helyeket, ahol egy híres zenészről, színészről készítettek fotókat. Ilyenekre gondolok:

Tehát az első a The Doors ötödik stúdióalbumának, a Morrison Hotel lemeznek a borítója, amit Henry Diltz híres rock and roll fotós készített. A hátsó borítón a Hard Rock Cafe látható a Los Angeles  East, 5. utca 300. szám alatt. A címlapkép a tényleges Morrison Hotelben készítették, amely szintén Los Angelesben található a 1246 South Hope Streeten. Mindkettő már csak árnyéka egykori önmagának. A Hard Rock Cafe ma valamilyen vegyesbolt, a hotel pedig egy lepukkant épület lett.

Maradjunk még Los Angelesben és nézzük meg a The Eagles zseniális Hotel California lemezének borítóját. David Alexander fotózta 1976-ban és a lemez végül 26 szoros platina lett és világszerte 42 millió példányban kelt el. A helyszín pedig ha arra járnál: Beverly Hills Hotel, Beverly Hills CA 90210, Sunset Blvd 9641

Gyorsan utazzunk el New Yorkba és nézzük meg a Physical Graffiti album borítóját, amit a Led Zeppelin jegyez. Az album amúgy faltól falig zseniális. 1975-ben jelent meg és 16 szoros patina lett, ami azt jelenti, hogy 8 millió példány talált gazdára. Itt a pontos cím: New York NY 10009, Marks Place St. 96-98

Kicsit maradjunk még New Yorkban, hisz ha már itt vagyunk nézzük meg a Ramones debütáló albumjának a borítóját. 1976-ban jelent meg és Roberta Bayley fényképezte. A lemez nem lett túl sikeres üzletileg, de 2012-ben a Rolling Stone magazin minden idők 33. legjobb albumjának választotta az 500-as listáján. A cím pedig ahol épp járunk: 2. Ave és E 2. St, New York 10003. Egy kis kert udvar, az Alberts Garden. Érdekesség, hogy két házzal mellette lakott Joey Ramone.

New Yorkban maradunk és 1966-ot írunk, amikor a Rolling Stones készít egy promóciós képet a Have You Seen Your Mother, Baby, Standing In The Shadow? albumhoz. Ahol pedig vagyunk az New York, 24th Street, Park Ave és a Lexington Ave között.

Van még ebben a városban érdekesség, méghozzá a The Doors második albuma a Strange Days, melynek borítóját Joel Brodsky készítette. Az album mindössze 8 és fél hónappal a debütáló The Doors című albumuk után jelent meg és egészen a harmadik helyezésig menetelt a Billboard 200-as listán. A pontos cím Morrison szelleméhez pedig: New York 10016, Alleyway, Sniffen Court

Végezetül pedig elkanyarodunk Sandwich Massachusettsbe, ahol az USA egyik legtöbbet fotózott temploma látható, az Első Krisztus templom. Elvis Presley kilencedik albumjához itt készült a borítókép 1967-ben. How Great Thou Art lemez 2010-ben lett 3 szoros platina. A király halála után 33 évvel. A pontos cím pedig, ahol egy jó misére belehet ülni: First Church of Christ, 136 Main Street, Sandwich MA 02563

Ez volt a karanténutazás, most pár napra megint elutazom, hogy megkeressek pár szülőházat meg kultikus helyet. Addig pedig mindenki hozza ki a maximumot ebből a helyzetből és ha mást nem is, legalább naponta más színű szöszmöszmackóban utazgassunk otthon. Most kell megtanuljuk mennyire is mulandó minden és mennyire nem érünk rá azt mondani, hogy majd holnap… Amiről álmodoztunk gyerekként, majd a rohanó élet hátrahagyva magunk mögött a legtöbb tervünket a feledés homályába taszította. Ahogy József Attila írta:

„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz, hogy bennetek lakik, az bizonyos.” Gondolatát pedig így zárja: „Igaz lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”

ÉLJETEK! Kép és szöveg: Görögh Attila
hirdetés