BLOG

Közös teherviselés a klubok és zenekarok javára

Lorde, Solar Power


Mint arról bizonyára mindenki értesült, szerda éjféltől minden 100 fő feletti zárt térben tervezett rendezvény és minden kültéri 500 fő feletti rendezvény elmarad határozatlan ideig. Ennek a döntésnek a következménye súlyosan érinti a gazdaságot, amibe beletartoznak a zenekarok és a körülöttük dolgozó háttéremberek is.  Nem tartom magam újságírónak, hisz soha nem tanultam ezt a hivatást, csupán szeretem a zenét és a koncerteket, melyekről szeretek beszámolókat írni. Így évek óta ingyen, sajtójeggyel látogathattam a fesztiválokat és rengeteg olyan eseményt, amik mostantól nem lesznek megtartva. Nem tényfeltáró újságíró vagyok, végképp nem véleményformáló, csupán megtörtént eseményekről leírom az általam tapasztaltakat. A megélhetésemet nem érinti ez a döntés olyan drasztikusan, mint egy zenészét, technikusét vagy egy klubvezetőjét. Az interneten már elindult a #neváltsvisszajegyet kampány, amely kezdeményezés mögé igenis be kell állnia mindenkinek, aki csak teheti.

Hogy miért?

Szeretném valahogy viszonozni ebben az időben azt a több évtizednyi sajtójegyet a zenekaroknak és kluboknak valahogy, amikkel koncertről koncertre megajándékoznak engem. Márciusban több koncertre is hivatalos voltam, amikre kaptam is sajtójegyet, cserébe írok az eseményről. Ilyen lett volna a Mystery Gang bulija az Akváriumban, Alvin és a Mókusok a Barba Negrában vagy az Auróra az esztergomi Sportalsóban. Ezekre az eseményekre szeretném megvásárolni a jegyemet annak tudatában, hogy nem lesz, vagy csak később lesz megtartva. Ezzel szeretném támogatni a klubokat, zenészeket és megköszönni nekik a sok-sok élményt, amit adtak. Ha van rá mód, akkor ne legyenek törölve a jegyértékesítések, ne váltsa vissza a jegyét az, akinek nem okoz anyagi problémát egy elmaradt koncert. Én a mai nap folyamán egyesével fogom felkeresni minden március és április hónapra meghirdetett majd lemondásra került olyan esemény szervezőit, zenekarjait, akik az elmúlt évtizedek alatt bebizonyították, hogy sokkal nagyobb kár érné a kultúrát, ha anyagi nehézségek miatt lehetetlen helyzetbe kerülnének és végleg bezárnak. A jegyszedő, a pultos, a hangosító mind mind a rendezvényekből kapják a fizetésüket és ha ez a forrás elapad, akkor rengeteg alkalmazott kénytelen új munkát keresni. És az a csapos lehet téged hallgatott hajnalban, amikor a pultra borulva sörszagú leheleteddel igyekeztél megmagyarázni neki, hogy léggitározás ugyan olyan rocksztár technikákat követel, mintha egy színpadon állnál.

[caption id="attachment_12480" align="aligncenter" width="1600"] Fotó: Sportalsó/Neves Ildikó[/caption]

 Ezek a még életben lévő kis klubok, akik hirdetik a multik világában a családias hozzáállást, úgy kellenek a zenekaroknak és legfőképp nekünk, közönségnek, mint egy lottóötös. Számomra ilyen az esztergomi Sportalsó vagy a hajdúszoboszlói Rock Cafe. Elképzelésem sincs miként tudják ezt az egészet túlélni ha ne adj Isten tényleg hónapokig elhúzódik a tilalom.

Én a magam részéről tehát igyekszem a lehetőségeimhez mérten segíteni a zenekaroknak és a kluboknak, hogy ha biztosítják a jegyvásárlást, akkor addig fogom vásárolni a nemlétező koncertekre a jegyeket, amíg csak szükséges. Tegnap este pár zenekari merch cuccot vettem webshopokon keresztül és rendeltem lemezeket, mert képtelen voltam tétlenül nézni a sok törölt tavaszi turnék bejelentéseit. Mennyit segítettek nekünk a kedvenc bandáink a zenén keresztül és ott voltak velünk az első csóknál, az első éjszakán, az első berúgásnál, az első csalódásnál vagy csak simán a mindennapokban segítenek legyőzni a szürkeséget. Nekünk, rajongóknak pedig most kutya kötelességünk segíteni nekik és a kis kluboknak, ahogy az Auróra is segített mindenki Lópici Gáspárjának, vagy ahogy Ganxsta Zolee segített Rolikának.

Most rajtunk a sor! Vásároljunk merch cuccokat, lemezeket és ha van rá mód, vegyünk koncert nélküli koncertjegyeket, a már megvásárolt jegyeket tartsuk meg és ha az adott koncert elmarad, akkor mondjunk le a jegy áráról, mert a vírus egyszer el fog menni, és maradunk megint mi magunk, a kedvenc zenekarjainkkal, kedvenc klubjainkkal, kedvenc csaposainkkal, kedvenc szervezőinkkel és kedvenc egyszeri életünkkel. De ehhez össze kell fogjunk és közösen viselni a terheket. Persze nem az Aerosmith jegyekre gondolok, vagy más sztárfellépő borsos jegyeire, hanem a hazai bandák és klubok számítanak most ránk. Rám számíthatnak! Rád?

#tartsdmegajegyed #akkorisveszekkoncertjegyet #rockandrollvirus #neváltsvisszajegyet

Görögh Attila - DeadLens Pictures
hirdetés