BLOG

Ivan and the Parazol: „A boldogság mint egy pezsgősüveg, egy pillanat alatt csúszhat ki a kezedből.”

Lorde, Solar Power


Négy év után új lemezzel jelentkezik az Ivan and The Parazol, itt az Exotic Post Traumatic! Ráadásul a számokat egy legendás Los Angeles-i stúdióban, az EastWestben vette fel a zenekar. A telházas Lemezjátszó eseményen volt szerencsénk premier előtt a B32 galériában meghallgatni az új albumot egy hosszú beszélgetéssel körítve.

Március 14-én premier előtt hallhattuk az Ivan and The Parazol Exotic Post Traumatic című új albumát. Az esemény azzal kezdődött, hogy 18:00 órától lehetőség volt fotót készíteni az együttes tagjaival az új lemez borítóját reprezentálva és az "alternatív covert" haza is vihették emlékbe a rajongók.

Fél 8 magasságában el is kezdődött a beszélgetés, amire már mindenki nagyon várt. A moderátor Horváth Gergely, a Petőfi Rádió hajdani Kultúrfitnesz c. műsorának vezetője volt, így ő faggatta az új albumról a zenekar tagjait. Előljáróban elmondta, hogy 2-3 számonként hallgatjuk meg együtt bakelitről az Exotic Post Traumatic dalait és közte a srácok megosztják majd a számok körüli történéseket. Ez igazi megtiszteltetés volt, hiszen a hallgatás pillanatában még sehol máshol nem volt nyilvános az album, csak a helyszínen.

Az "Exotic Post Traumatic"

[caption id="attachment_8982" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Ivan and the Parazol FB[/caption]

A beszélgetés azzal kezdődött, hogy a banda szétbontotta a lemez címét. Simi, a zenekar dobosa az „Exotic” tag magyarázatával kezdte. Bárhol járnak a világban Magyarországon kívül, az emberek számára az, hogy a banda budapesti egzotikusnak számít mások szemében. „Ez nagyon sok mindent jelent: azt hiszik, hogy lóháton járunk, vagy, hogy ez egy sziget.”- magyarázta Simi.

Majd Iván, a zenekar frontembere folytatta a sort a „Post” tag részletezésével. A zenekar sokáig azt hitte, hogy ez egy érfelvágós lemez lesz, hiszen úgy gondolták, hogy ami az elmúlt három évben történt velük az fogja a lemez magját képezni és nem tudnak túllépni a rossz dolgokon. Szerencsére sikerült tovább lendülnie a bandának és így nem csak a trauma maradt. „Ettől függetlenül a fő rossz helyzet, ami ennek a lemeznek nem feltétlenül a pozitív inspirációját jelentette, az ugye megmaradt. Nekem a post jelző azt jelenti, hogy ez a helyzet ennek ellenére fennáll, de ki tudtuk hozni a legjobbat ebből a traumás helyzetből.”- fűzte hozzá Máté, az együttes gitárosa.

Tudni kell, hogy a zenekar basszusgitárosa Tarnai János már két éve nem tart a zenekarral, ugyanis betegsége miatt nem tud zenélni a bandával. Bex azonban hangsúlyozta, hogy a „Traumatic” rész Tarnai Janó betegsége mellett utal arra is, hogy a felnőtté válás során az életben folyamatosan új traumákkal, gondokkal találkozunk, amikkel meg kell küzdeni.

Mi történt Tarnai Janóval?

[caption id="attachment_8984" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Ivan and the Parazol FB[/caption]

A zenekar és Gergely is szerette volna, ha a banda ötödik tagjáról, Tarnai Janóról is szó esik az esemény során, ezért Iván és Máté, Gergely kíséretében előre felvettek egy rövid beszélgetést Jánossal még az eseményt megelőzően. Mindenki kíváncsi már egy jó ideje, hogy mi történt vele és hogy van most, mivel eddig annyit kommunikált a zenekar, hogy betegség miatt nem tud a fiúkkal zenélni.

„2 éve vagyok ebben az állapotban, hogy ennyire rossz a helyzet. Próbáltam mindenféle kezelést, nem igazán működtek. Van megint egy reménysugár, egy ilyen újfajta kezelés, ami lehet, hogy működni fog, de fél éve várunk gyakorlatilag rá. Nem tudom, hogy mikor lesz abból valami. Egyelőre most ez van.” –mesélte Janó. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi is a helyzet valójában és folytatja is a sort: „Lassan két éve kerekesszékben vagyok, mert nem nagyon tudok lépni. De ez mindenre rányomja a bélyegét. Jóformán már semmi nem működik úgy, ahogy kéne. Próbálok ebből kilábalni, hogy valamennyire tudjak normálisan létezni vagy legalább egy bottal járni. Egyelőre ez a terv, hogy összejöjjön.”

Hangszerrel, hogy állsz?- kérdezi Gergely.

„Sehogy, itt van a sarokban. Nagyon szeretem, meg nagyon szépen néz ki, de nem játszom rajta, mert nem működik úgy a kezem. Inkább zenéket hallgatok.”

Az alkotás azonban együtt kezdődött. Négy olyan szám is van a lemezen, amit a srácok együtt kezdtek el Janóval. Ilyen a Serial killer, a Changing, a When I was 17 és a Lonely Sunday is. Sőt Janó az elsők között volt, akik meghallgatták a kész lemezt. „Nagyon jó lett! Nem tudom mi lett volna, ha én is ott vagyok. Valószínűleg más egy kicsit, de nagyon rendben van.”

Szélsőséges időszakok

Iván többször hangsúlyozta, hogy rengeteg dolog történt a zenekarral az elmúlt időszakban: „Szinte hihetetlen, hogy a borzasztótól a nagyon jóig minden megtörtént. Sokan kérdezték, hogy miért kell ennyit várni az új lemezre? Hát pont ezért.”

2017-ben mindenki azt mondta nekik, hogy lépni kell vagy mindennek vége van. Mégis a zenekarnak ez egy lebegés időszak volt, nem tudták mi lesz. „Nagyon szélsőséges volt az egész. Az egyik pillanatban lebegtünk, annyira jók voltak a körülöttünk történt dolgok. A következőkben meg hirtelen lesüllyedtünk és ez az időszak hullámzott.”- mesélte Máté.

[caption id="attachment_8983" align="aligncenter" width="935"] Exotic Post Traumatic lemezborító Fotó: Ivan and the Parazol FB[/caption]

Felmerült a lemez borítója is, hiszen ha megnézzük a fiúk arcát az is nagyon árulkodó. Nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy örülnek vagy szomorúak. Iván úgy értékelte, hogy a sírva vigadás érzését reprezentálták a borítón. Majd szépen, költőien megfogalmazta:  „A boldogság mint egy pezsgősüveg, egy pillanat alatt csúszhat ki a kezedből.”

De mindemellett nagyon sok jó dolog is történt a bandával. Így lesz az album egyszerre szomorú és mosolygós. A zenekarnak ugyanis lehetősége volt abban a Los Angeles-i stúdióban felvenni az új albumot, ahol korábban olyan nevek készítették dalaikat, mint Elvis Presley, a Rolling Stones, Justin Timberlake, de itt vették fel például Michael Jackson Thrillerjét is. Illetve a banda együtt dolgozott Will Anspach producerrel is, aki a Red Hot Chilli Peppersszel, a Metalicával és Justin Bieberrel is együttműködött már.

A beszélgetés és az album meghallgatása után azzal zárult az esemény, hogy a srácok eljátszottak három dalt akusztikus felállásban a lemezről, így élőben is hallhattuk a NR. 1003, a CHANGIN' és a Lonely Sunday című számokat. A lemez azóta március 21-én, csütörtökön megjelent. Hogy tetszik Nektek?

Az Ivan and the Parazol május 3-án, pénteken az Akvárium Klubban mutatja be élőben először a számokat, ráadásué abban a sorrendben, ahogy az a lemezen megtalálható. Addig is április 8. és 18. között Németországban, Londonban, Párizsban és Amszterdamban turnézik a zenekar.

hirdetés