BLOG

40 éve halt meg a punk fenegyereke, a világ legvitatottabb rockzenésze, Sid Vicious

Lorde, Solar Power


A hetvenes évek brit punk robbanásának ikonikus fenegyereke Sid Vicious, London Lewisham kerületében született 1957-ben John Simon Ritchie néven. Elhíresült „művésznevét” a Sex Pistols frontemberének, Johnny Rotten hörcsögéről kapta, amikor a Lydon Sid nevű állat megharapta őt, és Simon Ritchie ijedtében felkiáltott, hogy gonosz, gonosz Sid (Vicious,vicious Sid!). Lydon ezután mindkét „állatot” így nevezte el egy életre. Hősünk anyja drogos hippie, apja állítólag Erzsébet Királyné gránátosának egy balul sikerült akciója volt. Vicious egy iskolába járt Rottennel (aki akkor még John Lydon névre hallgatott) és semmi köze nem volt a punkhoz egyiknek sem. Mindketten link, tróger kezdő alkoholistáknak készültek életvitelük terén, együtt is laktak egy ideig, mint alkot(Ó!) közösség. Kamaszként megélhetési utca-kocsmazenéléssel tartották fent magukat, míg Rotten ilyen "alicecooperes" feldolgozásokat énekelt, Sid csörgődobon kísérte. A gázsi néhány font, vagy ellátmány volt cserébe. Majd egyszer csak Lydon az ottani környezet folytán bekerült a Sex Pistolsba, Vivienne Westwood Sex shopján keresztül, ami a zenekar menedzserének stílusteremtő boltja volt ugye.

Sid meg vele lógott ide is, és mindenhová, mint haver-rajongó. Mikor a szúvasfogú Rotten helyzete megszilárdult a zenekarban, összeveszett a Pistols-os Glen Matlock-al annak puha hozzáállása miatt a „God save the Queen”opuszán, kitúrva a bandából és sikeresen behozva bassernek a lúzer Sidet. Ha balhés imidzs kell, ám legyen! Nem számított a zenei képzettség és tudás ebben a miliőben , inkább a „hiteles” viselkedés, az meg velük született. A stúdió albumukon sem Vicious játszik, mivel gitározni sem tudott, bár később rajta volt az „ügyön”több, de inkább kevesebb sikerrel. Mégis Malcolm McLaren, a menedzserük teljes bizalmát élvezték mindketten ettől függetlenül, aki le is nyilatkozta a Daily Mirrornak (olyan, mint a Blikk itthon), - „Ha Rotten a punk hangja, Sid a hozzáállása”. Vicious igazi ízlés fasiszta divatőrültként stílust teremtett öltözködésével, viselkedésével a -do it yourself-el, ami maga a punk megtestesült valódi csináld magad jelentése, és annyira belejött ebbe a „világba”, hogy a rengeteg könnyen jött pénz meg a zenekaros rider miatt teljesen lecsúszott. Egy infantilis épphogy felnőtt kamasz hirtelen popcsászárrá vált, ami a lehető legrosszabbat hozta ki amúgy sem erős jelleméből. A pia mellett rákapott a kemény drogokra is. Mivel a baj nem jár egyedül, a zenekar körül megtalálható gruppiek közül az orvosilag skizofrénként diagnosztizált Nancy Spungen szépen behálózta, aki még nála is sokkal veszélyesebb volt. Megtalálta a zsák a foltját! Most már közösen haladtak a pokolba kikövezett nyílegyenes úton teljes, hatványozott sebességgel.

https://www.youtube.com/watch?v=rDyb_alTkMQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0QDR20QpB2YTCSFL6oDN2G1phbODKjAbmh0yM5V8hh-K7BndLxjsVb_yM

Sid az 1978-as féktelen amerikai turnén Rotten-nel együtt teljesen kiégve kikerült a Sex Pistolsból, ami a zenekar végét is jelentette egyben, de ez mit sem változtatott életvitelén. Egy rövid szóló karrierrel is próbálkozott Nancy által menedzselve, de 1978. október 12-én reggel egy újabb átdrogozott éjszaka után holtan találta Nancy Spungent a Chelsea Hotelben található szobájuk fürdőszobájában. Spungennel egyetlen hasi szúrás végzett, melynek következtében elvérzett. A gyilkos fegyvert ő maga vette pár nappal azelőtt, amire akadtak tanuk. Másnap letartóztatták és gyilkossággal megvádolták. Elismerte, hogy este ugyan veszekedtek, de az azt követő eseményekről egymásnak ellentmondó verziókat mondott: „Sosem szúrtam le. Szerettem őt, de ő úgy bánt velem, mint egy darab szarral.” Később azt állította, hogy nem emlékezett rá mi történt,  Spungen a vita egy pillanatában valószínűleg beleeshetett a késbe. A tény az, hogy Nancy halálának éjjelén egy parti volt a hotelszobában. A jólétnek köszönhetően Spungen gruppie kisasszony rengeteg pénzt mutogatott a jelenlévő sleppnek dicsekvés gyanánt. Amikor másnap megtalálták holtan, a pénz persze eltűnt. A parti résztvevői közül senki nem tudta, vagy akarta bizonyítani, hogy mi történt. Minden bizonnyal a dealerük volt az igazi hunyó, aki soha sem lett meg, de erre a lúzer drogos társra sikerült ráhúzni a vizes lepedőt jobb híján. Sidet félmillió dollár óvadék ellenében engedték ki szabadlábra 55 nap után, amit a Virgin Records fizetett ki az ügyvédein keresztül.  Tíz nappal Nancy halála után Vicious megpróbált ugyan öngyilkos lenni a börtönben, felvágta az ereit, de túlélte. 1979. február 2-án este egy kis összejövetelen ünnepelték szabadulását új barátnője, Michele Robinson lakásán New Yorkban. Vicious most tiszta volt, mert az 55 napos „böris” elzárás alatt kötelező drogelvonókúrán vett részt, szervezetét átmenetileg megtisztították a herointól. A hippi édesanyja azonban aki maga is csutka herkafüggő volt, szerzett szép tiszta heroint neki Robinson barátné kifejezett kérése ellenére. A drogot Peter Kodick divat, reklámfotós vitte, aki egy darabig a helyszínen maradt megörökíteni a csodás partit. Viciousnak éjjelre sikerült túladagolnia magát egy tisztességes aranylövéssel.

Hamvasztása után végakaratának megfelelően régi barátnőjével együtt szeretett volna nyugodni, de Nancy Spungen zsidó származása-vallása ezt nem tette lehetővé. Hamvait anyja és néhány barátja titokban vitte el a Philadelphia-i temetőbe mégis, hogy teljesítse a végakaratot és rászórja Nancy sírjára azt a maradékot, ami maradt belőle. Mivel a reptéren leszállva Sid Vicious bedrogozott anyja, Anne McDonald elejtette az urnát és annak nagy részét a szél széthordta. Sikerült visszakotorni ugyan némi piszkot a kifutópályáról, de Sid addigra már rendesen szélnek eredt. Szóval Sid halála után is lúzer, de abszolút hiteles maradt. 2006-ban posztumusz beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be a Sex Pistols farvizén. 2009-ben a Rolling Stone Magazin kitüntetését is "kiérdemelte", mint minden idők legvitatottabb rockzenésze. Egy dolog feltalálása biztos hozzáfűződik, a pogó mint kardió-tánctorna feszültség levezető mozgás a koncerteken. Ő alkalmazta először 1976-ban igazoltan.

 Sid Vicious élt majdnem 22 évet.

https://www.youtube.com/watch?v=vfnwBT3eYuQ -JP-  
hirdetés