BLOG

GESZTI PÉTER- LÉTVÁGY

Lorde, Solar Power


Ebizone Records/MG Records/2016 Pop

Népszerű sport lett a hazai sajtóban Geszti Pétert rugdosni, és nagyon drukkolnak a megmondó újságírók, hogy végre húzza le a rolót zenei karrierjén a marketing szakember. Na, ez az, amin kár idegeskedni, és folyamatosan károgni, szerintem Geszti fürdik a negatív kritikákkal teli medencében, sőt még inspirációt is nyer vele a következő albumáig.  Marketingiskola alapfokból meg tudjuk, a negatív reklám is reklám.

’Létvágy’ című lemezén érzek itt-ott kiüzengetést is ezzel kapcsolatban, sőt néha direkt olyan szófordulatokkal él, hogy azon, az ilyen dumán edződött ember is felhúzza a szemöldökét. Egy szó, mint száz, Geszti ilyen. Tessék elfogadni, így ír dalszöveget évtizedek óta, igény meg úgy tűnik, van is rá. Elfér nem csak a hazai, de a globális zenei palettán is, ha valakit érdekel, meghallgatja, és eldönti jó vagy rossz, amit 14 dalon keresztül, 11 énekessel pakolt össze. Az énekeseket nem sorolom fel egytől-egyig (Oláh Gergő, Tóth Gabi, Pély Barna, stb.), mindenki tökéletesen rá szabott keretek közé került, ezt zeneileg tökéletesen megalapozták a szerzők. A Dalszövegek-, és most tényleg kerüljük ki a „gesztipéteres” rímelemzést, igenis rendelkeznek tartalmas mondanivalóval. Geszti úgy gondolkodik, mint ahogy 50 fölött elvárhatja az ember, a vendégek „kezébe” annyira jól belecsúsztatta a szövegkönyvet, hogy már-már elhiszem, hogy azt személyesen ő – mármint az előadó- írta. Alapvetően poplemez ez, dallamos, laza szerkezettel, és rádió kompatibilis pop ütemekkel. Ebből kilóg a Kowalsky-val közös ’Nekem Elég’, ahol Kowa végre kikerült a Kowalsky meg a Vega jellegzetes mulatós pop-rock stílusából, és egy sötétebb hangulatú világot teremtett Geszti köré ebben a dalban. Ezen kívül két hangot mindenképpen ki kell emelnem az albumról. Gereben Zita és Ambrus Rita nekem nagy felfedezés, őket hamar meg lehet jegyezni, annyira tiszta és dögös hanggal rendelkeznek, hogy szerintem képesek lennének bármit elénekelni ezen a lemezen, tőlük több dalt is elfogadtam volna még. Mindkét énekesnő zenei múltja impozáns, érdemes külön is figyelni rájuk.  Összességében tehát jól sikerült válogatnia Gesztinek, sikerült a kiválasztás, bár 12 dal után pont a vége felé fáradtam be, és erről nem Rácz Gergő, vagy Széles Iza tehet, egyszerűen csak sok jó hang volt előttük és az eléggé telíti a fület.

Így a kritika végére csak annyit hagytam, hogy még egyszer felhívjam a figyelmet, ez egy Geszti Péter lemez. Aki eddig sem szerette őt, ne most próbálkozzon vele, semmit nem változott a stílusa. Most egy érdekes egyveleget kaptunk tőle, és ha nyitottan gondolkodunk, akkor inkább azon merengünk majd el, hogy mennyi jó énekesünk is van itthon, nem pedig egy "rossz" Geszti Péterünk.

8/10

Húzódal: Szívrobogás (feat. Gereben Zita)

https://www.youtube.com/watch?v=kw1ZHeeO-e8
hirdetés