Lapszemle

Németh Alajos a Petőfi Zenei Tanácsról: Olyan ötlet is van, hogy lehetne egy popzenei zeneművészeti főiskola

A Demeter Szilárd kezdeményezésére alakult testület tagja interjúnkban elmondta, Póka Egon nevét viselné az akkreditált felsőoktatási intézmény.

A Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség kezdeményezésére kedden megalakult a Petőfi Zenei Tanács. Az alakuló ülésről megjelent első beszámoló szerint a testület célja a popkultúra, „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztése”. A tanács tagjai között van mások mellett Kovács Ákos, Both Miklós, Müller Péter Sziámi és Nagy Feró, aki szerdán azt is elárulta, szerinte mi ellen kell lázadnia a magyar rockzenének A Petőfi Zenei Tanács megalakulásának híre már csak azért is nagy port kavart, mivel a tagok között egyetlen nő sem szerepel, emellett pedig az a kérdés is felmerül, vajon meddig terjed a Petőfi Rádiót és a Petőfi TV-t is átalakítani kívánó testület hatásköre, amikor utóbbi alig néhány hete cenzúrázva adta le Beton.Hofi koncertfelvételét. Többek között erről is beszélgettünk Németh (Lojzi) Alajossal, a Bikini együttes basszusgitárosával, az Artisjus elnökével, a Petőfi Zenei Tanács tagjával.

magyarnarancs.hu: Mi lesz a gyakorlati feladata a Petőfi Zenei Tanácsnak? 

Németh Alajos: Kétórás fejtágítást kaptunk az első találkozásunkkor, amikor Szilárd fölvázolta nekünk, hogy mi az elképzelése. Kész tényekkel teli csomagot nyitott ki. Rengeteg arca van a zenei tanácsnak, illetve a felé benyújtott csomagnak. Például a Hajógyár, ami egy online felület, de szóba került a művelődési házak újragondolása, illetve a Petőfi Rádió és a Petőfi TV is. Az egész zenei tanácsnak az a küldetése, hogy értékálló dolgokat hozzunk létre. Nem feltétlenül mi. Inkább próbáljunk meg alányúlni az értékálló dolgoknak, és ezeket futtatni a különböző médiumokban. Olyan arculatot szeretnénk létrehozni a feltörekvő fiataloknak, ami tényleg értékálló.

magyarnarancs.hu: Számodra mik ezek az értékek?

NA: Nekem az az érték, ha valami örömet szerez a hallgatónak, ha kinyitja a tudatát és tanul belőle. A tinglitanglit is el lehet adni három perc húsz másodperceben, ha egyfolytában azt játszod, de én olyan zenékre gondolok, amilyen például régen a Syrius volt. Azt azonban jegyezzük meg, nem szabad elveszíteni a közönséget azáltal, hogy teljes arculatváltást csinálunk. Demeter Szilárd javaslatára például a Petőfi Rádió arculatát a Duna TV stílusához hasonlóan szerveznénk át, tehát egy kulturális rádió jönne létre. Ez nagyon jó, de ezt azért valamilyen módon mindenképpen közel kell hozni a közönséghez.

magyarnarancs.hu: Az első nyilatkozat alapján a tanács „a magyar popkultúra jobbá tételét” tűzte ki célul. A popkultúra sajátossága, hogy organikusan fejlődik, és a közönség választja ki, emeli fel a neki tetsző előadókat. Ehhez mit tud hozzátenni egy ilyen testület?

NA: A kultúra és a popkultúra öngerjesztő, tehát nem lehet a fiatalokat belekényszeríteni, hogy csak a trendi vagy a magyaros, népzenéhez közelálló akkordokat használják. A téma mindig az utcán hever, csak nem mindegy, melyikhez nyúlsz hozzá. Vannak nyomdafestéket nem tűrő, és vannak megörökítésre érdemes témák. Azt felejtsétek el, hogy nekünk kell megváltoztatnunk a popkultúrát, mert mi vagyunk a nagy kiválasztottak. 

Nem. Azokat a fiatalokat kell észrevenni, akik már „léteznek”, és őket kell felfrissíteni, iskoláztatni és arrafelé vezetni, hogy még értékesebb dolgokat csináljanak, de saját maguktól. 

magyarnarancs.hu: Az imént kész tényekről beszéltél, de Demeter Szilárd szerint „inspiráló vita” is volt az alakuló ülésen.

NA: Nem kell mindennel egyetérteni. Azért mentünk oda, hogy mindenki elmondja a saját véleményét, de ezt egy tízperces expozéban nem tudod elmondani. Meg kell emészteni azt az elképesztő információáradatot, amit két óra alatt hallottunk, gondolkodni kell rajta, és újabb javaslatokkal előállni. Olyan ötlet is van, hogy szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat.

magyarnarancs.hu: Ez akkreditált felsőoktatási képzést jelentene? 

NA: Hogyne. Nem egy zsebből kirántott, hanem valós felsőoktatási intézmény lesz. Végre egy popzeneoktatási intézmény. 

magyarnarancs.hu: Demeter Szilárd nyilatkozta a hvg.hu-nak, Ferenczi Györgyöt azzal kellett nyugtatnia, hogy a Petőfi Zenei Tanács nem a sanzonbizottság. Másokban is felmerült ez az asszociáció?

NA: Dehogyis. Mindenki tudta, hogy nem kell nekünk elgáncsolnunk senkit. Azért jöttünk össze, hogy jót találjunk, és azt próbáljuk megfuttatni. Konszenzus van abban, hogy mindenki szereti a popzenét, és mindenki szereti az igényes popzenét. Arrafelé fogjuk tehát terelni azt a garnitúrát, amit megtalálunk, hogy valóban legyen váltás, ne ezek a „háromperces” dalok domináljanak. Ez egyébként szörnyű. Kereskedelmi rádiós elvárás, hogy három perc húsz másodpercben mondd el, amit akarsz, és ne legyen a dalban gitárszóló.

ITT TUDOD TOVÁBB OLVASNI.

Készítette: Bajnai Marcell - Magyarnarancs