Lapszemle

Aki utat tört az afroamerikai énekeseknek – 95 éves Leontyne Price

Hússzor kapott Grammy-díjat – köztük életművéért is –, amivel ő tartja a rekordot az operaénekesek körében. Leontyne Price nem csupán hangi kvalitásai miatt írta be magát a 20. századi operatörténetbe: első afroamerikai énekesként vált a Metropolitan Opera vezető művészévé, és nemzetközi viszonylatban is sikeres karriert épített. Az egyik legnagyobb Verdi-szopránként tartják számon. A papageno.hu így foglalta össze a énekesnő pályafutását.

Mary Violet Leontyne Price 1927. február 10-én született a Mississippi állambeli Laurelben. Édesapja asztalosként, édesanyja bábaként dolgozott, de gyönyörű énekhangja volt. A kis Leontyne korán érdeklődni kezdett a zene iránt, ötévesen zongorázni tanult, és a helyi templom kórusának tagja lett. Nagy inspirációt jelentett neki, amikor tinédzser korában eljutott Marian Anderson szólóestjére. Marian Anderson énekesnő első afroamerikaiként 1955-ben tagja lett a New York-i Metropolitan Operának.

Zenei középiskolába járt, ahol zongorázott és az iskolai kórus tehetséges tagja volt. Egy ohiói egyetem zenetanári szakára felvételizett, azonban az intézmény igazgatója azt tanácsolta neki, hogy inkább a hangját képezze tovább. Miután sikeresen megszerezte diplomáját, 1948-ban ösztöndíjas hallgatóként jutott be a New York-i Juilliard Schoolba.

Olyan nagyszerű alakítást nyújtott Verdi Falstaffjában egy iskolai produkció keretén belül, hogy Virgil Thomson zeneszerző beválogatta készülő operájának szereplőgárdájába. A darab három hétig ment a Brodwayen, nem sokkal később pedig Price újabb felkérést kapott: Gershwin Porgy és Bess című művének női főszerepét énekelhette. A produkcióval két éven keresztül turnéztak az Egyesült Államokban és Európában is, a fiatal énekesnő alakítása mindenhol lenyűgözte a közönséget.

A cikk foytatása ITT.

Fotó: biography.com